Nieuws

Trouwambtenaar ontslagen door gemeente, SP wil meer uitleg

Gemeentehuis van Nijmegen.
De SP in Nijmegen heeft ernstige twijfels bij het ontslag van een trouwambtenaar die kritiek had op het door laten gaan van bruiloften. De partij vraagt het college van burgemeester en wethouders of er wel voldoende reden was om de ambtenaar op staande voet te ontslaan en vindt dat haar vrijheid van meningsuiting hiermee ernstig is beknot. © Wikipedia
NIJMEGEN - De SP in Nijmegen heeft ernstige twijfels bij het ontslag van een trouwambtenaar die kritiek had op het door laten gaan van bruiloften. De partij vraagt het college van burgemeester en wethouders of er wel voldoende reden was om de ambtenaar op staande voet te ontslaan en vindt dat haar vrijheid van meningsuiting hiermee ernstig is beknot.
Aanleiding is een interview in dagblad De Gelderlander van 7 april waarin de trouwambtenaar pleit voor het verbieden van huwelijksceremonies van maximaal dertig personen.

Ontslag na kritiek

De ambtenaar Sacha Bucciarelli vindt dat met het door laten gaan van dit soort ceremonies onnodig veel risico wordt genomen. Landelijk is bepaald dat er een uitzondering wordt gemaakt op het verbod van samenkomsten voor kerkdiensten, begrafenissen en huwelijken. Hier zijn tot maximaal dertig personen toegestaan.
Wat betreft huwelijken vindt Bucciarelli dat dus niet verantwoord. Zij uitte haar kritiek richting burgemeester Bruls en haar direct leidinggevende. Daarop kreeg zij per Skypegesprek te horen dat zij op staande voet werd ontslagen.

'Onbegrijpelijk'

Onbegrijpelijk, zo vindt Maarten Sweep van de Nijmeegse SP. ‘De gemeente spreekt van ernstig plichtsverzuim. Maar is daar inderdaad sprake van?’ Volgens Sweep heeft de trouwambtenaar alleen kritiek geuit op landelijk beleid en niet op lokaal beleid.
‘Kritiek op landelijk beleid brengt de gemeente op geen enkele manier in diskrediet. En het is volkomen begrijpelijk dat iemand de vraag stelt of het wel veilig is om groepen van dertig mensen toe te staan op een bruiloft.’

Vrijheid van meningsuiting

Sweep wijst erop dat er na het ontslag in diverse media berichten zijn verschenen waarin de suggestie staat dat Nijmegen haar personeel beknot in de vrijheid van meningsuiting. ‘De meest vergaande kop die wij tegenkwamen was: Pyongyang aan de Waal’, zo schrijft Sweep aan het college.
Ontslag op staande voet lijkt Sweep echt een brug te ver als er al een sanctie getroffen zou moeten worden. ‘Ook gemeenteambtenaren hebben het recht hun mening te uiten over wat er gebeurt in de samenleving.’ Het college heeft nog niet gereageerd op de vragen van de SP.