Nieuws

Explosief in Westervoort verwijderd, bewoners mogen weer naar huis

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft vrijdagochtend een explosief verwijderd dat was gevonden bij de pinautomaat van de SNS Bank in Westervoort. Onbekenden hadden geprobeerd de automaat op te blazen. © Roland Heitink
WESTERVOORT - De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft vrijdagochtend een explosief verwijderd dat was gevonden bij de pinautomaat van de SNS Bank in Westervoort. Onbekenden hadden geprobeerd de automaat op te blazen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Explosief in Westervoort verwijderd, bewoners mogen weer naar huis

Metalen pin

Het is even vóór zes uur vanochtend als supermarktondernemer Jonnie de winkel opent voor een vroege leverancier. 'Een schoonmaker vertelt me dat er iets is met de pinautomaat. Ik ga kijken en zie dat er brand is gesticht in de gleuf waar je normaal de pinpas in stopt. En daar waar het geld uit hoort te komen steekt een metalen pin van zeker een meter lang naar binnen. De draden hangen er nog aan.'
Jonnie denkt eigenlijk eerst aan een kwajongensstreek. Hij belt het alarmnummer. 'Toen ik die mevrouw vertelde dat er draden uithingen, dacht zij meteen aan een plofkraak.'

Explosief nog in automaat

Binnen de kortste keren wordt door de gearriveerde politie het hele plein met omliggende straten afgezet. Ambulances en brandweer rukken met groot materieel uit. Opeens staan er circa 50 hulpverleners in Westervoort. Ook burgemeester Arend van Houtkomt poolshoogte nemen. De Explosieven Opruimingsdienst komt erbij. Jonnie: 'Omdat het explosief nog in de pinautomaat zit, moet mijn naastgelegen Jumbo worden ontruimd.' Dat geldt ook voor meerdere woningen aan onder meer de Koeweide.
'Er werd hard op de deur gebonsd', vertelt buurtbewoonster Sabine Jansen. 'We lagen nog op bed, moesten ons snel aankleden en naar buiten.' 'Een mega-toestand', vult Jumbo-filiaalhouder Jonnie Mennings aan. De bewoners worden opgevangen in het gemeentehuis.
Inmiddels is alles veilig, zo laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden weten. De bewoners mogen weer naar huis en de supermarkt kan weer open. De pin en de draden worden in een afgesloten zak meegenomen voor onderzoek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!