Nieuws

Snel en overzichtelijk traject voor windpark Maasdriel

Sfeerfoto van windmolens langs een snelweg
In 2022 moeten ze er staan. Drie windmolens in de gemeente Maasdriel. Dat is het plan van de initiatiefnemers. De gemeenteraad stemt in met een speciale regeling waardoor de ontwikkeling van het windpark snel en voornamelijk duidelijk kan plaatsvinden. © Omroep Gelderland
KERKDRIEL - In 2022 moeten ze er staan. Drie windmolens in de gemeente Maasdriel. Dat is het plan van de initiatiefnemers. De gemeenteraad stemt in met een speciale regeling waardoor de ontwikkeling van het windpark snel en voornamelijk duidelijk kan plaatsvinden.
Windpark Lage Rooijen is een project met drie windturbines. Het initiatief komt van een groep burgers. De helft van de energie die het windpark opgewekt is bedoelt voor inwoners. Zij zullen mede-eigenaar worden van het park. 
Voor de realisatie moeten meerdere procedures worden doorlopen. De raad heeft besloten deze procedures te bundelen, zodat het duidelijk is voor inwoners hoe het traject ervoor staat. In juni vorig jaar stemde de raad schoorvoetend in het project een kans te geven. Zij is bang de regie te verliezen en voelt de druk vanuit de provincie. De ontwikkeling van het windpark is inmiddels in gang gezet. 

Online gesprekken met omwonenden

In april stonden de eerste bijeenkomsten voor omwonenden op de planning.  Die gaan niet door. Op 6 mei organiseert de groep een online avond. Met videopresentaties en WhatsApp en telefoongesprekken is dan alsnog een online dialoog mogelijk tussen de initiatiefnemers en omwonenden. Als alles volgens planning verloopt kan de bouw eind 2021 beginnen.

Een speciale raadsvergadering

Het besluit voor de behandeling van de vergunningsaanvragen viel tijdens een bijzondere raadsvergadering. Elf van de negentien raadsleden waren aanwezig. Met 1.5 meter afstand en plexiglas waren zij van elkaar gescheiden. Burgemeester van Kooten opende de vergadering met een moment van stilte ter nagedachtenis aan de doden die in de gemeente zijn gevallen door ‘sluipmoordenaar’ corona. 
Een raadsvergadering met plexiglas en elf van de negentien raadsleden. Foto: Omroep Gelderland.
De raadsleden werden regelmatig onderbroken door een slechte internetverbinding. Tijdens de behandeling van de stukken waren er zoveel online kijkers dat de website overbelast raakte. Niet alleen door kijkers in Maasdriel, maar ook door kijkers door heel Nederland. Veel digitale raadsvergaderingen worden namelijk door gemeenteraden via eenzelfde website gestreamed. De raad is via het online raadsinformatiesysteem van de gemeente terug te kijken.