Nieuws

Weer nieuwe woningen op ENKA-terrein in Ede

Op het voormalige ENKA-terrein in Ede zullen 55 nieuwe koopwoningen worden gerealiseerd door Gebiedsontwikkelaar AM. De verkoop van de woningen is inmiddels gestart. Het merendeel van de woningen wordt gerealiseerd tegen de oude fabrieksmuur, die in ere wordt hersteld. Dit is een van de acht overgebleven historische onderdelen op het ENKA-terrein. © Omroep Gelderland
EDE - Op het voormalige ENKA-terrein in Ede zullen 55 nieuwe koopwoningen worden gerealiseerd door Gebiedsontwikkelaar AM. De verkoop van de woningen is inmiddels gestart. Het merendeel van de woningen wordt gerealiseerd tegen de oude fabrieksmuur, die in ere wordt hersteld. Dit is een van de acht overgebleven historische onderdelen op het ENKA-terrein.

Historisch

De huizen hebben unieke gevelbreedtes en verdiepingshoogtes. Het woningaanbod van In de Fabriek bestaat uit 41 woningen in zes verschillende typen, die worden gerealiseerd tegen de historische Carrémuur. 
Daarnaast komen er veertien geschakelde herenhuizen aan een groen woonhof. Het huidige gevelritme van de Carrémuur is maatgevend voor de nieuw te realiseren woningen.Hierdoor krijgen de huizen woningbreedtes van circa 6,5 meter tot circa 8,8 meter en plafondhoogtes van circa 3,7 meter. De royale woonoppervlaktes van 163 vierkante meter tot circa 225 vierkante meter en het behoud van het historische karakter van het gebouw.

Buidel

De woningen kosten tussen de 450.000 en de 640.000 euro. De woningen komen in het deelgebied de fabriek. Het worden duurzame woningen die niet op het aardgas zijn aangesloten. De 55 nieuwe woningen zijn onderdeel van de ENKA-wijk met na de realisatie ruim 1300 woningen die hier wordt gerealiseerd. 
De wijk is al jaren in ontwikkeling. Het overgrote deel van de gebiedsontwikkeling is inmiddels bewoond. Diverse monumentale gebouwen hebben na een grondige renovatie een nieuwe functie gekregen.