Nieuws

Nog nooit was de lucht in april zo droog als zaterdag

Gelderland heeft een nieuw weerrecord te pakken: de droogste lucht ooit gemeten in april. De luchtvochtigheid in Deelen was zaterdagmiddag slechts 13 procent. Niet eerder sinds het begin van de metingen in 1901 was de lucht ergens in ons land in de maand april zo droog als zaterdag. © Pixabay
DEELEN - Gelderland heeft een nieuw weerrecord te pakken: de droogste lucht ooit gemeten in april. De luchtvochtigheid in Deelen was zaterdagmiddag slechts 13 procent. Niet eerder sinds het begin van de metingen in 1901 was de lucht ergens in ons land in de maand april zo droog als zaterdag.
Daarmee is het oude record van 15 procent, eveneens gemeten in Deelen, gebroken. Dat record stond sinds 24 april 1984.

Sterke zon en droge bodem

De oorzaak is de dagenlange droge wind uit Centraal-Europa. In combinatie met een sterke zon en en droge bodem levert dat een zeer droge lucht op.
Weerplaza wijst bovendien op de enorme hoeveelheden zonuren. Op veel plaatsen in Nederland scheen de zon afgelopen dagen meer dan 250 uur, normaal is dat zo'n 140 uur. 
Anderzijds viel er juist bijzonder weinig neerslag afgelopen maand, gemiddeld 5 tot 10 millimeter. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!