Nieuws

Boomgaard voor arme Betuwse gezinnen

In de Goilberdingerwaarden bij Culemborg vind je oude bunkers en forten. Het uiterwaardengebied langs de Lek maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is ook een oude boomgaard. Die werd gebruikt om arme gezinnen in de Betuwe te helpen. Terwijl mensen die het financieel moeilijk hebben tegenwoordig aankloppen bij de Voedselbank, lopen er schapen in de Armenboomgaard en bouwen kauwtjes en mezen hun nesten in de holtes van de stokoude fruitbomen. © Laurens Tijink
CULEMBORG - In de Goilberdingerwaarden bij Culemborg vind je oude bunkers en forten. Het uiterwaardengebied langs de Lek maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is ook een oude boomgaard. Die werd gebruikt om arme gezinnen in de Betuwe te helpen. Terwijl mensen die het financieel moeilijk hebben tegenwoordig aankloppen bij de Voedselbank, lopen er schapen in de Armenboomgaard en bouwen kauwtjes en mezen hun nesten in de holtes van de stokoude fruitbomen.
De Goilberdingerwaarden wordt beheerd door het Geldersch Landschap en Kasteelen. Het is een vogelrijk gebied waar onder meer de kneu, zomertaling en roerdomp voorkomen. Ook de bever, rugstreeppad en verschillende soorten vleermuizen leven hier in de uiterwaarden aan de grens met de provincie Utrecht. 
BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink bezoekt het gebied samen met Arie Kok. Arie onderhoudt de boomgaard samen met andere vrijwilligers. De Armenboomgaard was vroeger eigendom van de Katholieke kerk, legt Arie uit...
In de boomgaard stonden appel- en perenbomen. Het fruit werd verkocht en met de opbrengst werden arme Betuwse gezinnen ondersteund. Nu heeft de hoogstamfruitboomgaard vooral nog cultuurhistorische waarde. Veel vogels profiteren van de aanwezigheid van de oude bomen...

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Goilberdingerwaarden is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tot 1963 was die linie operationeel. Het verdedigingswerk was bedoeld om een groot gebied onder water te kunnen zetten om zo de Randstad ten tijde van oorlog te verdedigen.
Vanuit forten en bunkers kon de vijand onder vuur worden genomen. Om het die vijand zo moeilijk mogelijk te maken, werden onder meer wilgen gepland. Het breeduitlopende wortelstelsel van die bomen hielp voorkomen dat soldaten zich makkelijk konden ingraven. Vliegtuigen maakten de Waterlinie uiteindelijk nutteloos. De gehele linie is sinds 2009 een Rijksmonument.
Schapen in de Armenboomgaard.
In de Armenboomgaard grazen ook schapen. De dieren zijn afkomstig van een kinderboerderij in de buurt en daardoor erg mak...
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!