Nieuws

LIVEBLOG | Alles over het coronavirus van 15 maart

Dit is ons liveblog over het coronavirus. Hier melden we alle ontwikkelingen rond het virus, in Gelderland en wat verder belangrijk is om te weten voor jou.
Dit is ons liveblog over het coronavirus. Hier melden we alle ontwikkelingen rond het virus, in Gelderland en wat verder belangrijk is om te weten voor jou.

zondag 15 maart

23:16 - Overzicht Gelderse GGD's

De GGD Noord- en Oost-Gelderland is zondag met een update gekomen. De gezondheidsdienst deelde mee dat er 17 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen, verdeeld over negen gemeenten: Ermelo, Heerde, Epe (allen drie), Apeldoorn, Harderwijk (beiden twee) en Putten, Oldebroek, Nunspeet en Oude IJsselstreek (allen één).
De GGD Gelderland-Zuid en GGD Gelderland-Midden hebben zondag geen cijfers bekendgemaakt van nieuwe besmettingen. Voor zover bekend is er nu sprake van 139 positieve tests op het coronavirus in Gelderland.
Gelderland-Zuid: 63
Noord- en Oost-Gelderland: 43
Gelderland-Midden: 34
Niet alle GGD's nemen in hun cijfers mee hoeveel patiënten inmiddels weer hersteld zijn.

23:00 - Coronapatiënten kunnen terecht in Harderwijk

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk maakt zich klaar voor de toestroom van meer patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Het ziekenhuis laat weten dat er drie verpleegafdelingen gereed worden gemaakt voor de opvang van mensen die het virus dragen.

22:38 - Plantenasiel dicht

Het plantenasiel in Arnhem stopt tot nader order met het ophalen van planten. Dat deelt het asiel mee op Facebook. In een uitzending van Gelderland Helpt besteedde Omroep Gelderland eerder al aandacht aan het plantenasiel.

22:35 - Boodschap van Apeldoornse burgemeester

Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn heeft in een videoboodschap de inwoners van zijn stad toegesproken. 'Het valt op dat u in het algemeen veel begrip heeft voor de maatregelen. En dat u zich daar ook supergoed aan houdt. Nu gaan de scholen en de horeca dicht. Het is niet voor niets dat het kabinet drastische maatregelen heeft genomen. Dat is niet leuk, maar wel nodig. Ik hoop dat iedereen begrijpt dat dit de verantwoordelijkheid is van ons allemaal.'

22:31 - Doek valt in bioscopen

Wie van plan was om de komende tijd naar de bioscoop te gaan, kan die plannen op de lange baan schuiven. Meerdere filmhuizen en bioscopen delen mee dat zij de deuren voorlopig op last van de regering sluiten. Pathé, dat veel vestigingen heeft op Gelderse bodem, zegt tot en met 6 april de bioscopen dicht te houden.

22:26 - Steuntje in de rug

Nijmeegse voetbalsupporters hebben zondag met spandoeken het ziekenhuispersoneel in hun stad een hart onder de riem gestoken. Ze hingen de doeken op bij de twee ziekenhuizen in hun stad, het CWZ en het Radboudumc. 'Petje af voor al het zorgpersoneel. Bedankt voor jullie inzet. Nijmegen staat achter jullie!', staat er geschreven op de doeken.

21:16 - Geen trainingen bij Vitesse, De Graafschap en NEC

Betaald voetbalclubs Vitesse, De Graafschap en NEC spelen de komende weken niet alleen geen wedstrijden, ook vervallen de trainingen. Vitesse deelt mee dat de collectieve trainingen en alle activiteiten binnen de voetbalacademie stil komen te liggen. De Graafschap laat weten dat het conform de richtlijnen van de KNVB besloten heeft De Vijverberg te sluiten.
NEC stelt dat er maandag in ieder geval niet getraind wordt in Nijmegen, ook niet door de jeugdelftallen. Diezelfde dag gaat de club om tafel met de verantwoordelijken om te kijken hoe het verder moet.

20:17 - Nog langer geen voetbalwedstrijden

Vitesse, De Graafschap en NEC moeten het een week langer doen zonder wedstrijden. De KNVB heeft zondag een streep gezet door al het prof- en amateurvoetbal tot en met 6 april. Eerder maakte de bond al bekend dat er tot en met 31 maart niet gespeeld zou worden.

20:16 - Niemand kan meer terecht bij KFC

Op zondagavond nog even langs de drive-in van KFC? Dat zit er nu niet in, en ook de komende drie weken niet. Deze vestiging in Harderwijk ligt er verlaten bij als gevolg van de ingrijpende maatregelen in de coronacrisis.

20:11 - Ook seksclubs dicht

De maatregel om deuren gesloten te houden tot en met 6 april, geldt ook voor seksclubs. Voor seksclub A15Girls in Wadenoijen betekent de sluiting de tweede strop in korte tijd, nadat vorig jaar een grote brand de club in de as legde.

19:56 - Rechtbanken Arnhem en Zutphen sluiten de deuren

De gerechtshoven in Arnhem en Zutphen pakken alleen nog urgente zaken op. Dat betekent dat je als publiek niet langer naar de rechtbank kunt gaan en dat sommige zaken voorlopig niet zullen voorkomen. Word je zelf verwacht in de rechtszaal? Houd dan de website rechtspraak.nl in de gaten.

19:38 - Met z'n allen in de rij voor de coffeeshop

De aankondiging dat alle horeca-gelegenheden - dus ook coffeeshops - vanaf 18.00 uur drie weken op slot gaan, brengt nogal wat teweeg. Voor deze coffeeshop aan de De Ruyterstraat in Nijmegen ontstond al gauw een lange rij.

19:32 - Tandartsafspraken in Radboudumc afgezegd

Wie de komende tijd een afspraak had staan op de afdeling tandheelkunde of mondzorgkunde in het Radboudumc in Nijmegen kan een afzegging verwachten. De hogescholen en universiteiten stoppen per direct hun onderwijs vanwege het coronavirus, laat het Radboudumc weten. 'Als gevolg hiervan zijn wij genoodzaakt uw afspraak af te zeggen en uit te stellen tot nader bericht', luidt de verklaring. De tandartsafdeling neemt zelf contact op met zijn patiënten en cliënten.
Foto: StockSnap / Pixabay

19:04 - 'Sorry, wij zijn gesloten'

Restaurant Gringo's in Doetinchem heeft de deuren ook moeten sluiten. Bij de entree van het restaurant heeft men een bord geplaatst.

19:03 - Lege straten

De straten in Doetinchem zijn verlaten, nu alle horecagelegenheden verplicht om 18.00 uur moesten sluiten.

19:01 - De scholen gaan niet voor íedereen dicht

De scholen gaan weliswaar vanaf maandag dicht, maar ouders die een zogenaamd 'cruciaal beroep' uitoefenen kunnen hun kinderen wél naar school of naar de kinderopvang brengen. De overheid heeft, speciaal voor de huidige uitbraak van het coronavirus, een lijst samengesteld met de cruciale beroepen.

18:55 - Bruls: vanaf maandag worden de coronaregels gehandhaafd

Hubert Bruls, naast burgemeester van Nijmegen ook voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, zegt dat er vanaf maandag gehandhaafd zal worden bij horeca, sportclubs en andere organisaties. Gekeken wordt of die partijen zich ook echt aan de nieuwe regels houden.

18:17 - Twee aparte afdelingen in Rijnstate voor coronapatiënten

In het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate worden twee afdelingen ingericht waar uitsluitend coronapatiënten verzorgd zullen worden. Dat meldt een woordvoerder zondagmiddag na afloop van het overleg waarin de huidige maatregelen werden geëvalueerd.

18:15 - Lange rijen voor coffeeshops na aankondiging sluiting

De aankondiging van minister Bruins dat alle horecagelegenheden om 18.00 uur moeten sluiten leidt tot files bij coffeeshops. Bij diverse coffeeshops in onder meer Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen staan lange rijen voor de deur.

17:38 -

Minister Slob (Onderwijs) en minister Bruins (Medische Zorg) hebben in een speciale persconferentie laten weten dat scholen, horecagelegenheden en opvangcentra tot 6 april volledig op slot gaan.

16:55 - Horeca en sportclubs sluiten ook

Niet alleen alle onderwijsinstellingen sluiten. Ook horeca, kinderdagverblijven en sportclubs gaan per direct op slot. De vergaande maatregel is een nieuwe beslissing van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

16:33 - Alle scholen sluiten vanaf maandag

Met ingang van maandag sluiten alle basisscholen hun deuren. Dat brengt de NOS naar buiten. Om 17.00 uur geven de ministers Bruins (Medische Zorg) en Slob (Onderwijs) een persconferentie waarop mogelijk meer duidelijkheid wordt gegeven. Bovendien spreekt minister-president Mark Rutte maandag om 19.00 uur het land toe op televisie.

15:57 - Basic-Fit sluit alle vestigingen

Fitnessketen Basic-Fit sluit in alle vestigingen de deuren. In totaal gaat het om meer dan 750 locaties, waarvan ook vele in Gelderland. 'In verband met het coronavirus roept de overheid duidelijk op om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken', stelt Basic-Fit in een verklaring. 'Als marktleider in Europa vinden wij het onze verantwoordelijkheid om onze leden en onze medewerkers te beschermen en om deze reden hebben wij besloten om onze Basic-Fit clubs in Nederland tot nader order te sluiten.'

15:52 - Ulenhofcollege Doetinchem last pauze in

Het Ulenhofcollege in Doetinchem heeft een brief doen uitgaan naar zijn leerlingen en hun ouders. Besloten is om tot 31 maart niet meer fysiek les te geven, een beslissing die andere scholen ook al namen. Die beslissing is genomen door Achterhoek VO, het bestuur waar het Ulenhofcollege onder valt. Alle scholen die zijn aangesloten bij Achterhoek VO volgen de maatregel: dat zijn er in totaal vijftien.

15:35 -

Buurtbus Maasdriel Oost lijn 267 zal de komende twee weken geen passagiers vervoeren.

14:51 -

Het belangrijkste nieuws:
 • Vanaf vandaag zijn alle scholen tot en met 6 april gesloten.
 • Eet- en drinkgelegenheden sloten zondagavond om 18.00 uur al abrupt de deuren. De komende drie weken blijven ze dicht.
 • In Gelderland zijn zeker 157 mensen besmet met het coronavirus.
 • Mensen blijven massaal thuis: de snelwegen, treinen en bussen zijn zo goed als leeg.
 • Voor alle Gelderse veiligheidsregio's is een noodverordening van kracht. Zo kunnen de nieuwe regels van het kabinet worden gehandhaafd.

14:49 -

De acht patiënten die sinds zaterdag zijn overleden aan het virus variëren in leeftijd van 59 tot 94 jaar, aldus het RIVM. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn 162 patiënten opgenomen of opgenomen geweest in een ziekenhuis.

14:42 - Steeds meer Gelderse scholen sluiten deuren

Het regent meldingen van Gelderse scholen die hun deuren maandag alvast sluiten wegens corona. Lees hier het complete verhaal.

14:41 -

Sportkoepel NOC*NSF adviseert alle trainingscentra voor topsporters te sluiten. Daaronder valt ook Sportcentrum Papendal in Arnhem.

14:39 -

Het totaal aantal sterfgevallen door corona in ons land staat nu op twintig. In totaal zijn nu 1135 mensen besmet geraakt.

14:06 - RIVM: 8 nieuwe sterfgevallen, 176 nieuwe besmettingen

Het aantal sterfgevallen door het nieuwe coronavirus in Nederland is zondag gestegen naar 20, meldt het RIVM. Zaterdag stond het dodental nog op 12. Het totale aantal mensen bij wie het virus is vastgesteld, is met 176 omhoog gegaan naar 1135. Zaterdag stond dit aantal nog op 959.

13:47 - Het belangrijkste nieuws:

 • RIVM: 8 nieuwe sterfgevallen, 176 nieuwe besmettingen.
 • Meerdere scholen in de provincie sluiten de deuren vanaf maandag.
 • Mogelijk besluit het kabinet zondag tot sluiting van alle scholen. Daarover is vandaag spoedoverleg in Den Haag.
 • In ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is een persoon overleden aan de gevolgen van coronabesmetting.
 • Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is door onbekenden bestolen van desinfectiemiddel.
 • Voor alle Gelderse veiligheidsregio's geldt inmiddels een noodverordening: dat maakt het mogelijk de regels die het kabinet heeft gesteld daadwerkelijk te handhaven.

13:16 - LUX in Nijmegen sluit deuren

Het Nijmegese cultuurpodium LUX sluit zondag om 17.00 uur de deuren voor alle activiteiten. 'Sociale afstand lijkt de enige manier om de druk op de gezondheidszorg te spreiden en daarvoor willen wij als culturele en maatschappelijke instelling onze verantwoordelijkheid nemen', meldt LUX. De sluiting duurt in ieder geval tot en met 31 maart.
Foto: Google Streetview

13:00 - Gelderse VVD wil steun voor ondenemers

De VVD in Gelderland wil bijzondere maatregelen om ondernemers te ondersteunen in lastige corona-tijden. De partij pleit voor uitstel van belastingtermijnen voor ondernemers. Ook wil de VVD van het provinciebestuur horen welke maatregelen Gelderland nog meer ziet om het bedrijfsleven een steun in de rug te geven.

12:51 - Extra journaals

De NOS komt vanaf maandag elke ochtend met een aantal extra edities van het Journaal vanwege de coronacrisis.
Tussen 9.00 uur en 12.00 uur is elk uur een nieuw live-journaal te zien op NPO 1. Dat heeft de NPO zondag bekendgemaakt. Ook wordt het programma Goedemorgen Nederland van WNL verlengd tot 10.00 uur.

12:24 -

Welzijnsorganisatie Caleidos staakt tot zeker 31 maart alle activiteiten in de gemeenten Zevenaar en Doesburg. Vrijwilligers en medewerkers komen veel in contact met kwetsbare doelgroepen. Dat risico wil de organisatie niet nemen.

12:22 - Gelderse ziekenhuizen beraden zich op scenario's

Gelderse ziekenhuizen gaan zondagmiddag in overleg om hun maatregelen en scenario's rondom de corona-uitbraak te evalueren. Vraag daarbij is of er genoeg bedden zijn als de stroom van patiënten toeneemt. En ook of er voldoende personeel beschikbaar is, als de werkdruk stijgt of medewerkers zelf ziek worden.

12:04 - '6000 besmettingen in Nederland'

Zo'n 6000 mensen in ons land zijn besmet of besmet geweest met het coronavirus. Dat blijkt uit een e-mail van Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid Hollands-Midden, die RTL Nieuws heeft ingezien. De Gouw baseert zijn schatting op wiskundige berekeningen.

11:46 - TUI stopt met alle vakantiereizen

TUI stopt met alle vakantiereizen met een vertrek tot en met 31 maart. Reizigers krijgen een voucher waarmee zij op een later tijdstip een reis kunnen uitkiezen, meldt de reisorganisatie zondag.

11:36 -

Wat regeringspartij D66 betreft moet het kabinet alles doen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te
beperken. Ook sluiting van de scholen moet worden overwogen, vindt fractievoorzitter in de Tweede Kamer Rob Jetten.

11:02 - Reactie trouwlocatie op bruiloft met meer dan 100 gasten

'Het werden er snel meer dan honderd en toen hebben we zelf de gemeente gebeld.' Dat zegt de eigenaar van Ala Royal Weddings in Druten zondag in een reactie op het ingrijpen door de veiligheidsregio zaterdagavond. Het ging om een bruiloft met meer dan 100 gasten. Het hele verhaal staat hier.

10:05 - Peiling: meerderheid steunt corona-aanpak kabinet

Zeven op de tien Nederlanders vinden dat het kabinet de juiste maatregelen heeft genomen om de corona-uitbraak te beteugelen, al vindt de helft van hen wel dat dat te laat is gebeurd. 23 procent vindt dat er te weinig maatregelen zijn genomen, 7 procent vindt het juist te veel, zo komt naar voren uit een peiling van Maurice de Hond.
De helft van de ondervraagden vindt het een slecht idee om de scholen open te houden, een derde vindt het juist prima. Ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn negatiever over het openhouden van de scholen dan ouders met kinderen op de basisschool. Het kabinet bespreekt het al dan niet sluiten van scholen zondag met medisch specialisten, die op sluiting aandringen.

10:01 -

Strafrechtadvocaten willen dat alle rechtbanken en gerechtshoven tot 1 april dicht gaan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

08:39 - Vier besmettingen in gemeente Overbetuwe

Vier inwoners van Overbetuwe hebben het coronavirus. Dat meldt de GGD Gelderland-Midden. De besmettingen betekenen dat het aantal besmette Gelderlanders is opgelopen tot zeker 94.

07:50 - Twee ministers werken uit voorzorg thuis

Twee Nederlandse ministers werken thuis nadat ze contact hadden met iemand die later besmet bleek met het coronavirus. Het gaat om minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).
Van Veldhoven ontmoette eerder haar Franse ambtgenoot Brune Poirson in Brussel. Zaterdag werd bekend dat een test uitwees dat Poirson het virus onder de leden heeft. Van Veldhoven voelt zich naar eigen zeggen 'prima' en werkt uit voorzorg vanuit huis. 
Cora van Nieuwenhuizen ontmoette vorige week de Indonesische minister van Transport, die nu besmet blijkt met het virus. Van Nieuwenhuizen ‘voelt zich goed’, maar zal op advies van de RIVM de komende twee weken thuiswerken.

07:16 -

Een ingelast spoedoverleg tussen onder meer de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet zondag meer duidelijkheid verschaffen over sluiting van scholen in Nederland. Het lijkt erop dat het kabinet tot sluiting overgaat.

07:15 - Niet gratis treinen met Boekenweekgeschenk

Wie vandaag dacht een gratis treinreis te ondernemen met het Boekenweekgeschenk als kaartje, komt van een koude kermis thuis. De gratis reisdag gaat niet door. 'Wij vinden het niet passend om mensen te stimuleren op pad te gaan met de trein', schrijft de NS