Nieuws

LIVEBLOG | Alles over het coronavirus van 14 maart

Dit is ons liveblog over het coronavirus. Hier melden we alle ontwikkelingen rond het virus, in Gelderland en wat verder belangrijk is om te weten voor jou.
Dit is ons liveblog over het coronavirus. Hier melden we alle ontwikkelingen rond het virus, in Gelderland en wat verder belangrijk is om te weten voor jou.

zaterdag 14 maart

23:29 - Spoedoverleg over sluiting Nederlandse scholen

Gaan vanaf maandag alle scholen in Nederland voorlopig dicht? Zondag komen meerdere belangrijke partijen bijeen om daarover in gesprek te gaan. In Gelderland hebben vier scholen reeds aangekondigd de deuren te sluiten.

22:29 - Graafschap College stopt lessen vanaf maandag

In navolging van andere onderwijsinstellingen heeft ook het Graafschap College in Doetinchem besloten een streep te zetten door de lessen. Vanaf maandag wordt in verband met het coronavirus niet langer fysiek lesgegeven.

21:32 - Hoornbeeck College stopt met fysiek lesgeven

Na de Rietendakschool en Mbo Aventus kiest nu ook het Hoornbeeck College in Apeldoorn ervoor de deuren (voorlopig) te sluiten. Bij de onderwijsinstelling zijn twee besmettingen met het coronavirus gemeld.

21:17 - HAN neemt ook maatregelen

Mbo Aventus is niet de enige onderwijsinstelling die maatregelen neemt. De Hogeschool Arnhem en Nijmegen laat weten dat tot 31 maart de open dag(en), meeloopdagen en proefstudeerdagen zijn geannuleerd. Bovendien vindt de toelatingstoets voor de pabo geen doorgang.

12:48 -

Albert Heijn meldt: 'Door drukte zijn onze bezorg- en ophaalmomenten eerder vol en werken de website en app langzamer. Onze winkels zijn volgens reguliere openingstijden geopend.'

12:46 - Grote drukte bij distributiecentra

De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten in Nederland draaien momenteel op maximale capaciteit om de tekorten aan voorraden in de Nederlandse supermarkten aan te vullen. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Vele honderden extra vrachtwagens worden dit weekend ingezet om de winkels van producten te voorzien.

12:34 -

Het hamsteren gaat door, ondanks oproepen van premier Mark Rutte en Albert Heijn om dat niet te doen. De schappen van de AH in de Groenstraat in Nijmegen staan er zaterdagochtend leeg bij.
Foto's: Omroep Gelderland

12:16 - Ook Achterhoekse horecaondernemers beleven moeilijke tijden door corona

12:04 -

Heb jij toiletpapier gehamsterd? Dat was misschien toch niet helemaal nodig....

11:45 -

De politie vraagt iedereen een oogje in het zeil te houden bij sportclubs en sportvelden. Daar zijn nu minder activiteiten, en dat trekt misschien ongure types aan.

11:30 - Arnhem Centraal pleit voor noodfonds kleine ondernemers

Er moet een noodfonds komen voor kleine ondernemers en zzp’ers in verband met de corona-uitbraak. Daarvoor pleit de fractie van lokale partij Arnhem Centraal. Volgens hen hakt de crisis er zwaar in voor deze doelgroep. Deze ondernemingen zouden ‘weinig vlees op de botten hebben’ en bij regelingen tussen wal en schip vallen. Bovendien zouden regels ingewikkeld zijn. Arnhem Centraal vraagt het college om een 'eenvoudig benaderbaar meldpunt' dat slagvaardig kan handelen. Dat moet leningen kunnen verstrekken die de ondernemer in betere tijden terugbetaalt.

11:29 -

Omroep Gelderland organiseerde op Facebook een live vraag en antwoord-sessie met arts infectieziekten Ashis Brahma. Terugkijken? Dat kan hier!

10:30 - Uitvaart ereburger Harderwijk op lokale zender wegens corona

Vanwege de corona-uitbraak wordt de uitvaart van de Harderwijkse ereburger Dim van Rhee dinsdag live uitgezonden op lokale zender HK13, meldt de Stentor. Zo moet worden voorkomen dat er meer dan honderd mensen op de begrafenis afkomen.
Eerder deed uitvaartondernemer Jurgen Theunissen de oproep om geen aankondigingen van begrafenissen en crematies meer in kranten of op internet te plaatsen. Dit om een hoge opkomst te voorkomen.

10:25 -

De gemeente Doesburg laat weten dat het gemeentehuis uitsluitend nog op afspraak te bezoeken is. Ambtenaren werken vanuit huis. Informatieavonden en andere grote bijeenkomsten komen tot 1 april te vervallen. De gemeente is online en telefonisch gewoon bereikbaar.
Foto: Wikipedia

08:36 - Veel kijkers voor corona-uitzending

De extra NOS-uitzending over het coronavirus op NPO1 trok vrijdagavond 1,72 miljoen kijkers. Het programma staat staat daarmee derde op de lijst van best bekeken programma's. Bovenaan staat het Journaal van 20.00 uur (2,96 miljoen kijkers), gevolgd door het Journaal van 18.00 uur (1,80 miljoen kijkers). Het wekelijkse gesprek met premier Mark Rutte, met als centrale onderwerp de maatregelen die Nederland neemt tegen de uitbraak van het virus, trok 1,38 miljoen kijkers (7e plaats).

08:01 - Doorbraak in strijd tegen virus?

Wat goed nieuws: wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam en de Universiteit Utrecht zeggen een antilichaam te hebben gevonden tegen het coronavirus. 'Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus', zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers. 'We proberen nu een farmaceut aan boord te krijgen - dat ziet er overigens goed uit - die het antilichaam op grote schaal kan produceren als medicijn.'