Nieuws

LIVEBLOG | Alles over het coronavirus van 11 maart

Dit is ons liveblog over het coronavirus. Hier melden we alle ontwikkelingen rond het virus, in Gelderland en wat verder belangrijk is om te weten voor jou.
Dit is ons liveblog over het coronavirus. Hier melden we alle ontwikkelingen rond het virus, in Gelderland en wat verder belangrijk is om te weten voor jou.

woensdag 11 maart

22:35 - Drie nieuwe coronagevallen in Gelderland

Er zijn drie nieuwe coronapatiënten in Gelderland. Het gaat om één inwoner van Nijmegen, één inwoner van Wijchen en één persoon uit Tiel. Dat meldt GGD Gederland-Zuid. Daarmee komt het aantal Gelderse coronapatiënten op 50.

22:29 - Man (82) in Sittard overleden

Een tweede bewoner van verzorgingstehuis Hoogstaete in Sittard is woensdag overleden aan het coronavirus. Dat meldt de regionale Omroep L1. Het gaat om een man van 82 die al een zwakke gezondheid had. Inmiddels zouden er zes Nederlanders overleden zijn als gevolg van het coronavirus.

22:09 - Nijmeegse hoogleraar wil meer maatregelen in Nederland

22:02 - Uitvaartbranche worstelt met coronavirus

'Ik vind het zelfs al een beetje lastig om het condoleanceregister te laten tekenen, iedereen pakt diezelfde pen', zegt een uitvaartondernemer. 'Ik heb overal van die ontsmettingsdoekjes liggen, zodat ze eerst hun handen kunnen ontsmetten voor ze aan de broodjes gaan.' Lees hier het hele verhaal.

21:15 - 1700 bedrijven last van coronavirus

Bijna 1700 bedrijven in Nederland hebben werktijdverkorting aangevraagd voor hun personeel. Ze hebben hinder van het coronavirus, bijvoorbeeld omdat ze opdrachten verliezen of niet aan onderdelen kunnen komen. Er is daardoor ook minder werk voor hun werknemers. Als ze minstens 20 procent minder werk hebben, mogen bedrijven hun werknemers minder betalen. Het salaris wordt dan aangevuld met een uitkering.

20:53 - Maatregelen in ziekenhuis Harderwijk

In het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk zijn vier patiënten positief getest op het coronavirus. Daarop neemt het ziekenhuis maatregelen. Patiënten die met de besmette personen in contact zijn geweest, worden geïsoleerd. En bezoek wordt nog maar beperkt toegelaten. Patiënten mogen maximaal twee personen per dag ontvangen. Ook vraagt het ziekenhuis mensen met luchtwegklachten of koorts niet meer langs te komen, maar te bellen. Alle geplande operaties gaan vooralsnog gewoon door.

19:37 - Sonja Barend zegt interview in Geldermalsen af

Sonja Barend, de moeder van de Nederlandse talkshow, komt zaterdag vanwege het coronavirus niet naar de bibliotheek van Geldermalsen. De 80-jarige heeft de afgelopen jaren al verschillende ernstige ziekten overwonnen en wil zo weinig mogelijk risico lopen.

18:25 - Niet meer naar de Tweede Kamer

Een dagje naar Den Haag? De Tweede Kamer weert tot nader order vanwege het coronavirus bezoekers.

18:23 - Op vakantie? Wel of niet annuleren

De reisbranche heeft een pagina met vragen over op vakantie gaan met betrekking tot corona. (Foto: Pexels)

18:13 - Zes meer besmettingen in gebied GGD Noord- en Oost-Gelderland

De GGD Noord- en Oost-Gelderland meldt zes nieuwe besmettingen:
1 nieuwe besmetting bij een inwoner van gemeente Apeldoorn;
1 nieuwe besmetting bij een inwoner van gemeente Harderwijk. De patiënt zit in isolatie in het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk;
2 nieuwe besmettingen bij inwoners van gemeente Ermelo. De patiënten zitten in thuisisolatie. Bij één van de patiënten is een link met Italië;
2 nieuwe besmettingen bij inwoners van gemeente Nunspeet. Eén patiënt zit in thuisisolatie. Eén patiënt zit in isolatie in het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk.

17:57 - Er dreigt een tekort aan bloed

Sinds het nieuwe coronavirus rondwaart, verschijnen er bij de bloedbank steeds minder donors om bloed te geven. Dat meldt Sanquin Bloedbank, die vreest dat er een tekort aan bloed ontstaat. De bloedbank heeft normaal een voorraad bloed voor zeven dagen in huis om de ziekenhuizen te kunnen bedienen. Voor de twee meest voorkomende bloedgroepen is de voorraad bloed afgelopen week inmiddels gehalveerd en is er nu nog maar genoeg voor drieënhalve dag, zegt een woordvoerder van Sanquin. (Foto: ANP)

17:43 - Informatie voor werkgevers over corona

Wie een eigen bedrijf heeft en vragen heeft over hoe om te gaan met ziek personeel kan terecht op deze website van de rijksoverheid.

17:41 - 'Corona is nu een pandemie'

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesu, heeft verklaard dat de coronavirus-uitbraak nu een pandemie is. Een pandemie is een epidemie op wereldwijde schaal. 

17:35 - Opschudding in Brussel

Een dronken man is maandag in de Belgische hoofdstad Brussel aangehouden, nadat hij in een volle metro aan zijn hand had gelikt en het spuug afveegde aan een steunpaal. Dat meldt de Stentor. De metro is na het incident buiten werking gesteld en grondig schoongemaakt, bevestigt een woordvoerder van vervoerder MIVB. 'Hij had ze niet allemaal op een rijtje.'

17:28 - Eerste geval van coronabesmetting in Nijkerk

De gemeente Nijkerk meldt een besmetting met corona. Daarmee komt het aantal Gelderse besmettingen op 41. Het gaat om een patiënt die in Nijkerk verblijft. Deze persoon zit met het gezin thuis in isolatie. De patiënt is volgens de gemeente Nijkerk in een gebied geweest waar corona heerst. Het gaat om de eerste besmetting in Nijkerk. Het gezin maakt het goed. De GGD doet contactonderzoek. Klik hier voor het bericht op gld.nl.

17:22 - Wat wil jij weten over het coronavirus?

Omroep Gelderland heeft een mailadres geopend voor al jouw vragen over corona. De komende tijd proberen we zoveel mogelijk daarvan te beantwoorden in het lunchprogramma op Radio Gelderland. Dat gebeurt elke werkdag om 12.40 uur. Ashis Brahma (arts infectieziekten GGD) en Chantal Bleeker (internist-infectioloog Radboudumc in Nijmegen) zijn de deskundigen. 
Stuur jouw vragen naar:
corona@gld.nl

17:12 - Reizigers van Kras uit Ammerzoden vast in Vietnam

Een groep van 27 reizigers, van wie 25 Nederlanders en twee Belgen, zit in quarantaine in Vietnam. De groep is op pad met Kras Reizen uit Ammerzoden en verblijft momenteel verplicht in een hotel. Heeft u op dit moment familie in Vietnam, die met Kras Reizen is vertrokken? We komen graag in contact om uw verhaal te horen. Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl.

17:05 - Hoeveel mensen zijn er nu besmet met corona in Gelderland?

De drie GGD's in Gelderland houden het aantal besmettingen met Covid-19 bij. Dit zijn op dit moment de officiële cijfers (klik op de GGD voor de data):

16:55 - Geen contant meer bij gemeente Berg en dal

De gemeente Berg en Dal neemt bij betalingen geen contant geld meer aan, zegt ze op Twitter.

16:47 - Weer meer mensen met griep

Er zijn in ons land weer meer mensen met griep. 104 mensen per 100.000 inwoners hebben griepverschijnselen, volgens de landelijke monitor van gezondheidsinstituut Nivel. Dat is boven de grens voor een griepepidemie. De griepepidemie leek vorige week ten einde, maar er zijn nu weer meer gevallen. De stijging hangt volgens Nivel zeer waarschijnlijk samen met de onrust rond het nieuwe coronavirus.

16:39 - Wedstrijden Gelderse profclubs gaan door ondanks corona

Vitesse, NEC en De Graafschap komen dit weekend 'gewoon' binnen de lijnen.

16:34 - Tenniscoach Tamaëla 'zit vast' in de VS

Tennisster Kiki Bertens en haar coach Elise Tamaëla uit Culemborg zitten min of meer vast in de Verenigde Staten. Bertens en Tamaëla zijn in Amerika gebleven na de afgelasting van het WTA-toernooi van Indian Wells in verband met het coronavirus. Ze wilden graag terug naar huis om daar af te wachten of het toernooi van Miami, dat over anderhalve week zou moeten beginnen, daadwerkelijk doorgaat. 'Er bestaat een reële kans dat we het land niet meer inkomen of dat we verplicht in isolatie moeten als we vanuit Europa weer terug naar de Verenigde Staten vliegen. En dat risico wilden we niet lopen. Je weet nooit hoe het kan lopen binnen een week', zegt Tamaëla. 

16:28 - Arts over corona op Radio Gelderland

Op Radio Gelderland sprak Frank van Dijk met Ashis Brahma van de GGD Noord-Oost Gelderland.

16:13 - 'Virus maakt ouderen eenzamer'

Ouderenbond ANBO krijgt veel telefoontjes van ouderen. 'Mensen maken zich zorgen', zegt een woordvoerster. 'Ze krijgen bijvoorbeeld veel minder bezoek, maar ze ondernemen zelf ook minder dingen en dat zorgt voor meer eenzaamheid. Ons advies: bel vaker met opa en oma, maar je kunt ook online communiceren.' De ANBO heeft ook een hulplijn voor vragen: 0348-466666.

15:58 - Geen Hollandse 100

Op en om de ijsbaan van Thialf in Heerenveen gaat zondag het evenement De Hollandse 100 (10 kilometer schaatsen en 90 kilometer fietsen voor het goede doel) niet door uit angst voor verspreiding van corona. Met dit evenement zamelen teams geld in voor onderzoek naar lymfklierkanker. 'Een deel van het deelnemersveld van De Hollandse 100 bestaat al jaren uit mensen met een verminderde weerstand', legt de organisatie uit. 'Het inschrijfgeld dat onze deelnemers betalen wordt toegevoegd aan de donaties.' Op dit moment is 200.000 euro ingezameld.

15:46 - Geen Open Huizen Dag

De NVM Open Huizen Dag van 28 maart gaat vanwege de coronacrisis niet door. De NVM wil zo een verdere uitbreiding van het aantal besmettingen voorkomen.

15:42 - Opnieuw sterfgevallen in België

In België zijn nog twee mensen overleden die besmet waren met het nieuwe coronavirus. Eerder op de dag werd het eerste sterfgeval gemeld, een vrouw van 90 jaar.

15:29 - Contactloze pizza

Domino's Pizza bezorgt vanaf woensdag pizza's contactloos aan huis. Bij een online bestelling kunnen klanten aanklikken dat ze geen fysiek contact met de bezorger willen hebben. De bezorger zet dan een warmhoudtas met daarin de pizza voor de deur en gaat een paar meter achteruit.

15:00 - Handen wassen op liedje van Sieneke

Het refrein van het liedje waarmee Sieneke uit Nijmegen in 2010 meedeed aan het Eurovisie Songfestival is even lang als de tijd dat je je handen moet wassen.
Shalalie shalala  shalalie shalala  
Het gaat niet uit m'n kop
Shalalie shalala  shalalie shalala
Ik sta d'r 's morgens mee op 
Ik ben verliefd op jou
Daarom vergeet ik alles gauw
En weet ik het niet meer
Shalalie shalala shalalie shalala zo gaat het ongeveer.
Voor de liefhebbers, haar deelname van destijds.

14:46 - Betaald voetbal buiten Noord-Brabant gaat door

Wedstrijden in het betaald voetbal buiten Noord-Brabant gaan voorlopig gewoon door. Dat meldt de Gelderlander. Voetbalbond KNVB overlegde in Zeist vandaag. De KNVB wil ook zolang mogelijk blijven spelen met toeschouwers.

13:47 - De Graafschap houdt Brabantse spelers binnenboord

De Graafschap houdt spelers die uit Brabant komen deze dagen bij de club. Met het oog op (verspreiding van) het coronavirus wil de Doetinchemse club de kans op een uitbraak binnen de club verkleinen. Spelers die uit Brabant komen keren voorlopig dus niet terug naar hun woonplek.

13:34 - Halve marathon Harderwijk kan doorgaan

De halve marathon van Harderwijk gaat zaterdag door, zegt mede-organisator Ruud Jansen. Wel neemt de organisatie maatregelen voor de vrijwilligers. 'Die krijgen plastic handschoenen bij de verzorgingsposten en aan de finish.' 
Lopers worden na afloop niet gemasseerd. Jansen: 'Dat hebben we volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid geschrapt.'
De halve marathon van Harderwijk vindt voor de veertigste keer plaats. De organisatie houdt rekening met extra na-inschrijvingen door afgelastingen van andere loopevenementen. Lopers die verkouden zijn krijgen het advies weg te blijven. 'We zullen deelnemers die vanuit Brabant komen om hier te lopen niet weigeren', zegt Jansen. 'Wij kunnen niet bepalen of iemand het coronavirus bij zich draagt.'  

13:28 - Interview met Sonja Barend in Geldermalsen geannuleerd

Een interview tussen journalist Wouter Kurpershoek en voormalig tv-coryfee Sonja Barend in de Bibliotheek Geldermalsen gaat zaterdag niet door. Kurpershoek verblijft momenteel in Rome, wat als risicogebied geldt voor coronabesmettingen. Hij wil het risico niet lopen anderen te besmetten en ook Barend heeft aangegeven geen risico's te willen nemen.
Het geplande interview over een nieuw boek van Barend wordt verschoven van zaterdag naar medio oktober. Er zouden zo'n negentig mensen naar het interview komen luisteren.

13:05 - Streep door motorcross en Hippisch Gelderland

Opnieuw zijn er afgelastingen te melden vanwege het coronavirus. Zo is Hippisch Gelderland 2020, dat van 25 tot en met 28 juni zou worden gehouden in Arnhem, afgelast. Volgens het bestuur 'heerst er veel onduidelijk over het verdere verloop van de epidemie', waardoor het internationale evenement alvast naar volgend jaar is verplaatst. Ook het Open Nederlands Kampioenschap zijspancross en quads in Lochem gaat niet door om het coronavirus. De motorcross stond voor komende zaterdag op het programma. Er wordt nog naar een nieuwe datum gezocht.
De Grote Prijs van Nederland op het circuit van Lochem in 1983. Foto: ANP

13:05 - Reizigers Kras Reizen vast in Vietnam

Tientallen reizigers van Kras Reizen uit Ammerzoden zitten op dit moment in quarantaine in Vietnam. Ze zaten op een binnenlandse vlucht bij iemand die vermoedelijk besmet is met het coronavirus. Uit voorzorg hebben de lokale autoriteiten ze in een hotel gestopt. Lees hier meer over de situatie van de groep en de reactie van Kras Reizen.

12:22 - Deel Gelderse amateurclubs voetbalt niet

De KNVB heeft alle voetbalwedstrijden tegen Brabantse verenigingen in het amateurvoetbal verboden in verband met corona. Dat heeft gevolgen voor Gelderse clubs die dit weekend een Brabantse tegenstander hebben. Die spelen niet. Voorbeelden van Gelderse verenigingen die dit weekend niet spelen zijn: Roda Boys (zaterdag 2F), Vuren en Haaften (zaterdag 3D), Alverna, Leones en SC Woezik (zondag 1C), BZS en HRC'14 (zondag 5C) en VV Alem (zondag 4E).

11:50 - Gelderse IKEA-vestiging houdt Småland open

Vijf Nederlandse vestigingen van woonwinkel IKEA sluiten kinderspeelparadijs Småland tot nader order. In Utrecht, Eindhoven, Breda, Heerlen en Barendrecht kunnen ouders hun kinderen voorlopig niet bij de indoor speeltuin brengen voor ze gaan winkelen. De overige acht vestigingen, waaronder die in Duiven, nemen die maatregel vooralsnog niet.

11:32 - Wat vind jij van het advies van het CBL?

11:31 - Reken niet contant af

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft woensdag een dringende oproep verspreid aan supermarkten om hun klanten te laten pinnen, in plaats van contant te betalen. Die maatregel moet helpen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bij contante betaling is de kans aanwezig dat de klant en de kassamedewerker fysiek contact maken en dat kan beter vermeden worden. Kan de betaling niet anders dan contant, dan moet de klant het geld neerleggen en moet de kassamedewerker het oppakken.

09:38 - De 50e Poldermars gaat niet door

Steeds meer evenementen worden afgelast vanwege het coronavirus. Zo ook de 50e editie van de Poldermars. De wandelsportvereniging de Roodborstje organiseert ieder jaar deze wandeling door de Ooijpolder, waar honderden mensen aan meedoen. Uit voorzorg is de jubileumeditie afgelast.

09:17 - Drie nieuwe besmettingen in Gelderland

Het aantal coronabesmettingen in Gelderland blijft oplopen. De teller staat woensdagochtend op 40, nadat de GGD Gelderland-Midden drie nieuwe besmettingen bekendmaakte. Het gaat om twee mannen uit Doorwerth en een man uit Arnhem.
Een van de mannen uit Doorwerth liep de besmetting waarschijnlijk op tijdens zijn vakantie in Italië. Hij woont alleen en zit in thuisisolatie. De andere man uit Doorwerth liep het virus waarschijnlijk op in Duitsland en is met zijn gezin in thuisisolatie geplaatst. Ze maken het naar omstandigheden goed. In de gemeente Renkum zijn nu zeven besmettingen bekend, het grootste aantal in onze provincie.
De man uit Arnhem werd waarschijnlijk ziek in Oostenrijk, waar hij op vakantie was. Hij heeft milde gezondheidsklachten en verblijft met zijn gezin in thuisquarantaine. Zijn vrouw en kinderen hebben geen klachten.
In kaartje hieronder staan alle besmettingen in onze provincie.

07:56 - Wel of geen profvoetbal?

De voetbalclubs uit de eredivisie en eerste divisie komen vandaag in Zeist bij elkaar voor overleg over de gevolgen van het coronavirus. Vijf wedstrijden die voor komend weekeinde op het programma stonden in Noord-Brabant zijn al uitgesteld. Mogelijk gaan ook elders in het land op last van de autoriteiten wedstrijden niet door. De Graafschap ontvangt vrijdag Helmond Sport en NEC speelt op dezelfde avond in Nijmegen tegen FC Volendam. Vitesse moet zaterdag op bezoek bij FC Utrecht.
Vanwege het coronavirus worden in Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië de komende weken wedstrijden zonder publiek gespeeld. In Nederland lijkt dat scenario niet uitgesloten.

07:25 - Het belangrijkste coronanieuws

  • Scholen gaan vooralsnog niet dicht, maar in het onderwijs gaan steeds meer stemmen op om dat toch te doen.
  • In Apeldoorn gaat een basisschool een week dicht doordat er te weinig leerkrachten en leerlingen zijn.
  • In supermarkten zijn lege schappen te zien, maar hamsteren is volgens premier Rutte niet nodig.
  • Het aantal bekende Gelderse besmettingen is vrijdag opgelopen naar 67. Bekijk op deze kaart waar ze gemeld zijn.
  • Op Radio Gelderland beantwoorden infectiespecialisten iedere werkdag om 12.40 uur vragen over het coronavirus. Je kunt je vraag sturen naar corona@gld.nl.