Nieuws

'Help ons, we kunnen het niet meer', docenten Hoenderloo Groep doen wanhopige oproep

Docenten van het Hoenderloo College zitten met de handen in het haar. Zij maken zich ernstig zorgen om hun toekomst. Voor hen ligt nog altijd geen sociaal plan klaar. Eerdere beloftes vanuit het bestuur zouden niet worden nagekomen: 'Dit zorgt voor emotionele en lichamelijke problemen.' © Pxhere
HOENDERLOO - Docenten van het Hoenderloo College zitten met de handen in het haar. Zij maken zich ernstig zorgen om hun toekomst. Voor hen ligt nog altijd geen sociaal plan klaar. Eerdere beloftes vanuit het bestuur zouden niet worden nagekomen: 'Dit zorgt voor emotionele en lichamelijke problemen.'
'Ministers, onderwijsinspectie, politieke partijen, media: help ons!' Het is een wanhoopsschreeuw van onderwijzers van het Hoenderloo College. Dat college moet, net als jeugdinstelling De Hoenderloo Groep, gesloten worden. Maar wanneer? En wat zijn de voorwaarden voor het onderwijzersteam?

'Allemaal op straat, met lege handen'

In een verklaring laten zij weten: 'Het laatste plan dat dhr. Verweij (bestuurder van Pluryn, red.) heeft voorgesteld is dat alle werknemers per 1 augustus 2020 ontslagen worden, zonder enige vorm van sociaal plan of regeling. Dat betekent dus dat alle medewerkers met lege handen op straat komen te staan.'
De docenten vallen niet onder dezelfde voorwaarden als het zorgpersoneel van de Hoenderloo Groep. Moederorganisatie Pluryn heeft voor het zorgpersoneel een sociaal plan klaarliggen, maar de onderwijzers wachten daar nog op.

Steeds meer problemen

Wie voor mei vertrekt, krijgt enkele maandsalarissen mee. 'De werklast voor de overige medewerkers zal dus enorm toenemen. Dit, samen met de wetenschap dat ze binnenkort zonder baan komen te zitten, zorgt nu al voor steeds meer emotionele en lichamelijke problemen.'
Daarom willen medewerkers van de school dat bestuurder Karel Verweij ook na de zomer de boel (tijdelijk) openhoudt. Dat willen zij om enkele redenen:
  • Jeugzorginstelling De Hoenderloo Groep moet in augustus de deuren sluiten. Jongeren worden elders ondergebracht. Ook daar moet onderwijs voor hen geregeld zijn. Het Hoenderloo College kan uitkomst bieden.
  • Wanneer onderwijs doorgaat, is er financiering beschikbaar en kan worden gewerkt aan een sociaal plan, waarbij leraren van werk naar werk worden begeleid.

'Nog niets geregeld'

'Voor het overgrote deel van de leerlingen is nog geen gepaste onderwijsplek geregeld, in tegenstelling tot wat Pluryn de leerlingen en ouders wil doen geloven', aldus de leraren.
Als de school met vier klassen openblijft, denken de docenten 'zorgvuldige afbouw en sluiting' te kunnen bieden, 'waarmee het Hoenderloo College haar zorgplicht en afwikkelingen goed kan uitvoeren'.

Radeloos en bevreesd

Pluryn-bestuurder Karel Verweij zou mondeling aan de medezeggenschapsraad hebben toegezegd dat hij dit voorstel steunt. Behalve als het juridisch niet haalbaar is.
Het Hoenderloo College laat in de verklaring weten dat het plan door Pluryn onderzocht is en haalbaar bevonden. Maar Verweij wil de toezegging nu niet meer nakomen, is de lezing. Pluryn heeft nog niet op die aantijging gereageerd.
De docenten zijn, na maanden van onzekerheid, radeloos en vrezen voor de toekomst: 'We kunnen het niet meer. Niet zonder hulp.'