Nieuws

Mega-transformator geeft Achterhoek groene stroom

Een gigantische transformator moet het weer mogelijk maken zonnevelden in Berkelland aan te leggen. De transformator is maandagochtend geplaatst bij het elektriciteitsverdeelstation in Borculo. © Omroep Gelderland
BORCULO - Een gigantische transformator moet het weer mogelijk maken zonnevelden in Berkelland aan te leggen. De transformator is maandagochtend geplaatst bij het elektriciteitsverdeelstation in Borculo.
Bekijk de beelden. De tekst gaat eronder verder.
Mega-transformator geeft Achterhoek groene stroom
'Als je kijkt naar de elektriciteitswegen in de Achterhoek is dat een soort van snelweg die in een cirkel loopt van Doetinchem via Ulft naar Winterswijk en van Zutphen naar Borculo', legt Peter Hofland van Liander uit. Op onderstaande kaart zien je dat er als het ware een lijn rond de Achterhoek loopt.
Kaart: Liander
'Maar juist in het hart van die cirkel zijn veel plannen om zonnevelden aan te leggen. Om ervoor te zorgen dat dat ook echt kan, moeten er allemaal kabels getrokken worden. Deze transformator kan dan zoveel stroom ontvangen als verdelen'.

160 voetbalvelden met zonnepanelen

Als je kijkt naar de capaciteit van deze transformator kun je dat vergelijken met 50.000 huishoudens of met 160 voetbalvelden die vol staan met zonnepanelen. 'Nu de transformator hier staat, betekent dat niet dat we die elektriciteit ook direct beschikbaar hebben', gaat Hofland verder. 'We moeten nog kabels graven. Pas volgend jaar kan dit apparaat echt zijn werk doen'.

Juist doorgaan in Corona-tijd

Dat Liander juist in deze tijd doorgaat met het uitbreiden van de capaciteit is hard nodig. 'We zijn door de Rijksoverheid aangewezen als vitale sector. We moeten hier mee doorgaan, want als er geen stroom is, staat alles stil. Als we hier nu mee stoppen dan hebben we straks nog grotere problemen'. Liander moet de komende jaren bergen werk verzetten om te voldoen aan de vraag naar energie door de energietransitie.