Nieuws

Johan is normaal conciërge, maar nu is hij coronazanger

Van de nood een deugd maken. Dat doen heel veel Gelderlanders in deze tijd van corona. En dat moet conciërge Johan Faber van het Aeres VMBO in Velp ook hebben gedacht. Nu de scholen dicht zijn en hij thuis duimen draait, bedacht hij dat hij zijn hobby wat uitgebreider kon oppakken. Zijn idee om optredens voor ouderen te verzorgen slaat in als een bom. 'Zo'n volle agenda heb ik nog nooit gehad'. © Omroep Gelderland
DIEREN - Van de nood een deugd maken. Dat doen heel veel Gelderlanders in deze tijd van corona. En dat moet conciërge Johan Faber van het Aeres VMBO in Velp ook hebben gedacht. Nu de scholen dicht zijn en hij thuis duimen draait, bedacht hij dat hij zijn hobby wat uitgebreider kon oppakken. Zijn idee om optredens voor ouderen te verzorgen slaat in als een bom. 'Zo'n volle agenda heb ik nog nooit gehad'.
Op Facebook plaatst Johan een bericht dat hij gratis buitenoptredens wil verzorgen voor geïsoleerde ouderen en voor hardwerkende zorgverleners. Vast wel goed voor een paar optredens, dacht hij. Maar het idee blijkt een hit: binnen enkele dagen zit zijn agenda propvol. De komende weken heeft hij meerdere optredens per dag. Bijvoorbeeld in de tuin van Huize Johanna in Dieren. De bewoners, allen met een lichte beperking, vinden het maar spannend. 

Dansje op de plaats

Hangend uit de ramen en een enkele bewoner op een stoel in de gezellige tuin. Terwijl Johan en zijn vriendin Simone de zanginstallatie op het grasveld tussen de madeliefjes klaarzetten, komen één voor één de bewoners informeren wat er gaat gebeuren. Zo gauw de installatie werkt stelt Johan ze per microfoon gerust: 'En zijn er nog verzoekjes? Frans Bauer: tuurlijk prima!'  Met liefdevolle aandacht voor de bewoners die gaandeweg steeds enthousiaster worden begin het optreden. Sommige bewoners willen een dansje doen met Johan, maar daar wordt natuurlijk direct een stokje voor gestoken. 'Anderhalve meter graag.' Er wordt volop genoten, zeker als Johan een nummer aankondigt 'als ode aan de mensen van de zorg''. Geëmotioneerd roepen de bewoners 'dat het kanjers zijn hier!' Na een half uur is het optreden alweer voorbij. Tijd voor MonChou-taart vinden de bewoners. Niet voor Johan; die moet alweer door naar het volgende optreden in Doorwerth. Het zijn drukke tijden voor de zanger die nu even geen concierge is.
Kijk en luister naar Johan in actie. De tekst gaat eronder verder
Johan is normaal conciërge, maar nu is hij coronazanger

Speciaal repertoire

Johan heeft 35 jaar ervaring als zanger en gebruikt zijn eigen zanginstallatie, die hij dan op een grasveld of de parkeerplaats zet. Het repertoire heeft hij iets aangepast voor de oudere toehoorders. Hij brengt vooral meezingers zoals Het Kleine Café aan de Haven van Vader Abraham en Griechischer Wein van Udo Jürgens.
'Misschien geniet ik er zelf nog wel het meeste van', zegt Johan. 'Het is toch mooi om al die mensen te zien glunderen. Die zitten de hele dag opgesloten in hun kamer, kunnen nergens heen. Dit is wel het minste wat ik voor hen kan doen.'
Johan is nog steeds te boeken. Op zijn Facebookpagina staat waar hij de komende dagen optreedt.