Nieuws

Mesdagfonds komt uiteindelijk op zelfde stikstofcijfer als RIVM

De Nederlandse landbouw is op papier verantwoordelijk voor 41 procent van de totale stikstofneerslag op natuurgebieden die daar het gevoeligst voor zijn. Tot dat inzicht zijn ook onderzoekers gekomen die de stikstofcijfers berekenden in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds. Het fonds sprak dit cijfer eerder met klem tegen. © ANP
LEEUWARDEN - De Nederlandse landbouw is op papier verantwoordelijk voor 41 procent van de totale stikstofneerslag op natuurgebieden die daar het gevoeligst voor zijn. Tot dat inzicht zijn ook onderzoekers gekomen die de stikstofcijfers berekenden in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds. Het fonds sprak dit cijfer eerder met klem tegen.
Onderzoekers kwamen toen op basis van eigen berekeningen tot de conclusie dat de landbouw niet 41, maar 25 procent van de stikstofdepositie op natuurgebieden veroorzaakte. Dit cijfer trokken zij begin maart in.

Cijfer bijgesteld

Het percentage van 41 procent is waar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op uitkomt. Dat ging eerder uit van 46 procent, maar kwam onlangs met een bijstelling.
Zowel de onderzoekers als voorzitter Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds blijven er bij dat de rekenmodellen van het RIVM 'een virtuele werkelijkheid' laten zien. Volgens hen zeggen metingen veel meer.

'Niet 41 maar 35'

Zij vinden bovendien dat het verkeerde cijfer op de voorgrond wordt gezet, want volgens hen zou niet specifiek naar stikstofgevoelige natuurgebieden gekeken moeten worden, maar naar alle beschermde Natura 2000-gebieden. En in dat geval komt het aandeel van de landbouw in de stikstofneerslag niet uit op 41 procent, maar op 35 procent.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!