Nieuws

Graven van bijzondere Wageningers worden monumenten

De gemeente Wageningen gaat graven van bijzondere Wageningers bewaren en als gemeentelijk monument onderhouden. 'Ze vertellen de geschiedenis van de gemeente Wageningen', zegt burgemeester Geert van Rumund. © Omroep Gelderland.
WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat graven van bijzondere Wageningers bewaren en als gemeentelijk monument onderhouden. 'Ze vertellen de geschiedenis van de gemeente Wageningen', zegt burgemeester Geert van Rumund.
De historische vereniging Wageningen Monumentaal had aandacht gevraagd voor bijzondere graven in Wageningen. De vereniging pleitte ervoor die niet te ruimen.  

400 graven

De gemeente heeft daarop een inventarisatie gemaakt van alle graven op begraafplaats Leeuwerenk. Zo'n 400 daarvan worden nader bekeken. Aan de hand van een lijst van criteria wordt beoordeeld welke graven door de gemeente beschermd gaan worden. 
'De esthetische waarde van het graf, een liggende steen of in combinatie met een stèle (rechtopstaande steen), maar ook de toegepaste materiaalsoorten, aanwezigheid van symbolen en onderdelen als een grafketting of andere graftekens, duiden de waarde aan', meldt de gemeente. 

Gemeentelijk monument

Het gaat om graven waarvan afstand is gedaan door de nabestaanden of waarvan de nabestaanden onbekend zijn. De gemeente zal het historisch waardevol geachte graf aanwijzen als gemeentelijk monument en het zelf onderhouden.