Nieuws

Opening Lelystad Airport met jaar uitgesteld

De opening van Lelystad Airport is met een jaar uitgesteld. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen. De opening staat nu gepland voor november 2021. © ANP
LELYSTAD - De opening van Lelystad Airport is met een jaar uitgesteld. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen. De opening staat nu gepland voor november 2021.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister van Infrastructuur en Waterstaat dat de coronacrisis grote impact heeft op de luchtvaart. En dat door de maatregelen het aantal vliegbewegingen sterk is gereduceerd.
'Lelystad Airport dient als overloopluchthaven van Schiphol. Maar gezien het voorgaande zal van overloop vanaf Schiphol dit jaar geen sprake zijn', schrijft ze in haar brief.
Dat is volgens de minister ook de reden om de opening uit te stellen. Volgens haar geeft het alle partijen duidelijkheid en heeft het als voordeel dat de tijdelijke laagvliegroutes niet nodig zijn. De hele brief is hier te lezen. 

Onjuiste stikstofberekeningen

Eerder vandaag werd duidelijk dat in de milieueffectrapportage (mer) voor Lelystad Airport in 2018 verkeerde en onvolledige gegevens zijn gebruikt voor de berekening van de uitstoot van stikstof.
Ten onrechte is er voor de uitbreidingsplannen geen natuurvergunning aangevraagd. Dat concluderen een werkgroep van het RIVM en de Commissie voor de milieueffectrapportage in een advies.
Vooral op de Veluwe is veel weerstand tegen de opening van het vliegveld. Met name vanwege de laagvliegroutes die voor overlast zorgen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!