Nieuws

Daklozenopvang Ede wordt voor 2,2 miljoen euro verbouwd

Dak- en thuislozen in Ede krijgen een nieuw onderkomen. Het sociaal pension aan de Nieuwe Kazernelaan wordt verbouwd. Nog dit jaar starten de werkzaamheden, zegt een woordvoerder van de gemeente. Voor de verbouwing is 2,2 miljoen euro nodig. © Omroep Gelderland.
EDE - Dak- en thuislozen in Ede krijgen een nieuw onderkomen. Het sociaal pension aan de Nieuwe Kazernelaan wordt verbouwd. Nog dit jaar starten de werkzaamheden, zegt een woordvoerder van de gemeente. Voor de verbouwing is 2,2 miljoen euro nodig.
De gemeenteraad heeft officieel nog het laatste woord over de verbouwing. Deze zomer wordt er besloten of er extra geld wordt vrijgemaakt om alles te kunnen betalen. 
Het Leger des Heils, de eigenaar van het sociaal pension, zal na de verbouwing een hogere huur aan de gemeente moeten betalen. 'Waarmee het voorstel een kostendekkende financiering kent', zegt een woordvoerder. 

40 cliënten

Momenteel verblijven veertig cliënten in het verouderde sociaal pension. Het Leger des Heils biedt er twintig plekken voor daklozen (Maatschappelijke Opvang) en twintig plekken Beschermd Wonen.
Daarnaast staan er op het terrein 'units' waar de zogenoemde 'buitenslapers' in opgevangen worden. Dat zijn mensen die niet in het sociaal pension terecht kunnen, bijvoorbeeld vanwege een te ernstige verslaving of agressief gedrag. 

Noodopvang buitenslapers als tijdelijk onderkomen cliënten

De tijdelijke units dienen als noodopvang in de winter. Tijdens de verbouwing van het sociaal pension worden ze mogelijk gebruikt als tijdelijk onderkomen voor de gewone cliënten.
'De renovatie zal gefaseerd plaats moeten vinden en het gebouw zal gedeeltelijk in gebruik blijven ten tijde van de werkzaamheden van de renovatie', zegt de woordvoerder van de gemeente.
Eerder meldde de gemeente dat de groep ‘buitenslapers’ na de renovatie 'sowieso' plaats zou krijgen in het sociaal pension. Dat is onzekerder geworden. 'Dit is afhankelijk van de evaluatie die in mei zal worden afgerond.'
De units moeten uiterlijk 31 december 2021 verwijderd zijn. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!