Nieuws

Vierdaagse en Zwarte Cross afgelast, premier Rutte verbiedt evenementen tot 1 september

De Vierdaagse en de Zwarte Cross gaan dit jaar vanwege de coronacrisis niet door. Premier Mark Rutte heeft dinsdag alle evenementen tot 1 september verboden. Daarmee is de maatregel met drie maanden verlengd. © ANP
LICHTENVOORDE - De Vierdaagse en de Zwarte Cross gaan dit jaar vanwege de coronacrisis niet door. Premier Mark Rutte heeft dinsdag alle evenementen tot 1 september verboden. Daarmee is de maatregel met drie maanden verlengd.
De Zwarte Cross zou plaatsvinden van 16 tot en met 19 juli. De Vierdaagse stond van 21 tot en met 24 juli op de agenda. Rutte benoemde de Vierdaagse en de Zwarte Cross, evenals Pinkpop, specifiek.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Geen Vierdaagse, geen Zwarte Cross
De definitieve afgelasting van de 104e Vierdaagse valt de organisatie zwaar. 'We zijn teleurgesteld voor onze wandelaars. Tienduizenden mensen hebben enorm naar dit evenement toegeleefd en er al hard voor getraind', aldus marsleider Henny Sackers.
Op de website van de Zwarte Cross verscheen na de mededeling van Rutte dit bericht: 'Wij hebben zojuist de persconferentie van het kabinet uiteraard ook met grote interesse gevolgd. Wij begrijpen volkomen dat jullie nu allerlei vragen hebben. Morgenmiddag (en anders uiterlijk donderdagochtend) laten wij van ons horen via al onze kanalen. Wacht dus alsjeblieft nog even met mailen, bellen en berichten sturen. Dank jullie wel.'

'Blijf je dit realiseren'

'We staan voor duivelse dilemma's, daar heb ik enorm mee geworsteld', zei premier Rutte dinsdagavond onder meer. 'Alleen geleidelijk kunnen maatregelen worden teruggedraaid. Dit virus raakt ons allemaal, blijf je dat realiseren.' 
Rutte zegt ongeduld onder Nederlands te begrijpen. Maar een snelle versoepeling van de maatregelen lijdt tot een tweede golf van patiënten, denken de experts.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!