Nieuws

Deelname Vierdaagse wellicht zonder loting, áls het doorgaat

Wandelaars die deze zomer willen meelopen met de 104e Vierdaagse in Nijmegen hoeven misschien voor het eerst in vele jaren niet te loten voor een startbewijs. Tenminste, als het grootste wandelevenement ter wereld doorgaat. © ANP
NIJMEGEN - Wandelaars die deze zomer willen meelopen met de 104e Vierdaagse in Nijmegen hoeven misschien voor het eerst in vele jaren niet te loten voor een startbewijs. Tenminste, als het grootste wandelevenement ter wereld doorgaat.
Vrijdag sluit de inschrijving van de Vierdaagse. Er zijn 49.629 liefhebbers voor de 49.000 startkaarten die beschikbaar zijn. Maar omdat maandag pas wordt geteld hoeveel inschrijvers ondertussen alweer hebben geannuleerd, is loten waarschijnlijk niet nodig. Er zijn de laatste maand veel afzeggingen binnengekomen als gevolg van de corona-uitbraak.
De grote vraag blijft of er wel gelopen wordt in de derde week van juli. Het Vierdaagsebestuur neemt in elk geval niet op zeer korte termijn een beslissing over eventuele afgelasting van de wandeltocht in verband met de uitbraak van het coronavirus. 'Tenzij de rijksoverheid dinsdag bekendmaakt dat het verbod op groepsevenementen veel langer gaat duren dan tot 1 juni. Dan valt het doek', zegt een woordvoerster van de organisatie.

Vergunning uiterlijk op 1 mei

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen moet uiterlijk op 1 mei een vergunning afgeven voor de Vierdaagse in zijn gemeente. Hij zei eerder deze week dat hij ook pas rond die datum de knoop wil doorhakken, als er dan nog geen duidelijkheid is.
Marsleider Henny Sackers wil helemaal zeker weten dat er echt geen andere mogelijkheid was dan afgelasten, voor hij daartoe besluit. Uit honderden reacties op sociale media blijkt dat een deel van de wandelaars die houding toejuicht. Anderen zijn juist ontevreden dat ze nu wel 100 euro inschrijfgeld moeten betalen, terwijl ze niet weten of ze dat bedrag terugkrijgen als de Vierdaagse niet doorgaat.

Gevolgen voor komende jaren

'De financiële gevolgen van een afgelasting brengen Vierdaagsen in de jaren hierna ook in gevaar. Dat wordt nu allemaal uitgezocht', aldus de woordvoerster. "We hebben regelmatig contact met andere hele grote zomerevenementen als Lowlands, Pinkpop en Sail Amsterdam.
Die hebben vergelijkbare problemen."
 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!