Nieuws

Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn. © ANP
DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
Veel mensen met een islamitische achtergrond willen hun familie in het land van herkomst begraven. Vanwege het coronavirus mogen zij die reis nu niet maken. Daarom diende de partij Welzijn Druten een motie in om een speciale plek voor moslims aan te stellen op de lokale begraafplaats.
‘Het college is zich bewust van de impact’, vertelt wethouder Sjef van Elk. ‘Maar ook hier vinden begrafenissen plaats waar niet alle familie bij mag zijn.’ Het gemeentebestuur legde tijdens de raadsvergadering alternatieve oplossingen op tafel.

'De boodschap is helder'

Zo stelde wethouder Sjef van Elk voor dat nabestaanden hun dierbaren begraven op de islamitische begraafplaats in Nijmegen. Daarnaast besprak hij de optie van een natuurgraf: ‘Dat is voor iedereen mogelijk. Ongeacht afkomst of religie.’ Ook een meerderheid van de raad vindt dat er genoeg alternatieven zijn en stemde daarom tegen de motie.
‘De boodschap is helder en duidelijk’, reageert een teleurgestelde Haci Aslan, fractievoorzitter van Welzijn Druten. ‘Iedereen is hier zogenaamd welkom, iedereen moet inburgeren, integreren en overal aan voldoen. Maar als je in Druten eeuwig wil rusten, dan zoek je maar een andere oplossing. Ik heb er geen woorden voor.’
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.