Nieuws

Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
Deze klasse zegt iets over de uitstoot van schadelijke stoffen door voertuigen. Daarmee worden de Arnhemse regels in overeenstemming gebracht met de landelijke.

Tegemoetkoming van 1000 euro

Eigenaren van oude dieselbestelauto's die binnen de milieuzone wonen of daar hun bedrijf hebben, wordt een sloopregeling aangeboden. Bij bewijs van sloop krijgen zij een tegemoetkoming van 1000 euro.
Tegelijkertijd wordt de milieuzone ook uitgebreid met het gebied tussen de Weerdjesstraat en de Rijnkade. Omdat dit gebied alleen nog te bereiken was via de milieuzone, konden oude diesels daar in feite al niet meer komen.

Ruim 10.000 geconstateerde overtredingen

Wie toch met zijn oude diesel binnen de milieuzone komt, riskeert een boete. Deze bedraagt 240 euro voor vrachtauto's en 95 euro voor personen- en bestelauto's. De huidige milieuzone werd begin vorig jaar ingevoerd. De boetes worden vanaf april 2019 uitgedeeld. Sinds die tijd heeft de gemeente ruim 10.000 geconstateerde overtredingen doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dat int de boetes.
Het verkeersbesluit dat nodig is om de wijzigingen door te voeren, ligt per 1 april ter inzage. Daar kan bezwaar tegen worden gemaakt. Het plan hoeft vervolgens niet meer ter goedkeuring naar de gemeenteraad.

Ontheffingen

Er zijn een aantal uitzonderingen. Deze gelden onder meer voor diesel-oldtimers die ouder zijn dan veertig jaar, kermis- en circusauto's, verhuiswagens, dieselkampeerauto's en rolstoeltoegankelijke voertuigen. Hiervoor kan een ontheffing worden aangevraagd.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.