Nieuws

Zomertijd gaat dit weekend in

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in: de klok gaat een uur vooruit. Al jaren wordt de discussie gevoerd of de zomertijd niet beter kan worden afgeschaft. De site NU.nl vroeg experts naar hun mening.
TIEL - In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in: de klok gaat een uur vooruit. Al jaren wordt de discussie gevoerd of de zomertijd niet beter kan worden afgeschaft. De site NU.nl vroeg experts naar hun mening.
"Ik denk dat we de zomertijd beter kunnen afschaffen", stelt onderzoeker naar humane chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Marijke Gordijn. "Wetenschappelijk gezien zijn er genoeg bewijzen dat het overgrote deel van de bevolking last heeft van de overgang."
"Voordelen van de zomertijd zijn nooit echt bewezen of aangetoond, de nadelen wel", zegt Gordijn. De zomertijd heeft nadelen voor de gezondheid. "De zomertijd gaat gepaard met kortetermijnklachten, slaaptekort en daarom op lange termijn met gezondheidsklachten."
In 2001 besloot het Europese Parlement de zomertijd te handhaven in Europa. Landbouw, toerisme en transport hebben hun activiteiten afgestemd op deze tijd. Daarnaast wordt het voor mensen makkelijker om 's avonds in "comfortabele omstandigheden hun hobby uit te voeren". Ook zorgt de zomertijd voor energiebesparing.
Gordijn, ook directeur bij Chrono@work, denkt dat het idee heerst dat de zomertijd zorgt voor een extra uur licht. "Maar dat is een drogreden; je hebt geen uur extra licht. We hebben enkel onze werkdag verschoven."