Nieuws

Radboudumc ontwikkelt beademingsapparaat bij corona

Hugo Touw met de VentilatorPAL. Foto uit instructievideo
Het Radboudumc in Nijmegen heeft samen met het bedrijf Stogger uit Panningen een ventilator ontwikkeld voor het behandelen van coronapatiënten met ernstige ademhalingsproblemen.
NIJMEGEN - Het Radboudumc in Nijmegen heeft samen met het bedrijf Stogger uit Panningen een ventilator ontwikkeld voor het behandelen van coronapatiënten met ernstige ademhalingsproblemen.
Door het wereldwijde tekort aan beademingsapparatuur roept het ziekenhuis het ministerie van VWS op 'het apparaat te ondersteunen om de eerste duizend stuks te kunnen produceren'. De zogenoemde VentilatiorPAL kost 370 euro per stuk.

'Eenvoudige, betaalbare en effectieve ventilator'

De technische kennis komt van de engineers van Stogger. Hugo Touw, intensivist van het Radboudumc, heeft geadviseerd over de beademingseisen waaraan beademingsapparatuur moet voldoen voor IC-gebruik.
'Wat de wereld op dit moment nodig heeft, is een eenvoudige, betaalbare en effectieve ventilator om patiënten met ademhalingsproblemen te behandelen. VentilatorPAL is beschikbaar voor individuen, overheden en medische professionals in zowel de ontwikkelde als de ontwikkelingswereld', zegt Stefan Dorssers van Stogger.

'Resultaten tot nu toe erg goed'

Hugo Touw zegt: 'Ik werk zelf op de IC en zie dagelijks hoe essentieel beademingsapparatuur is voor de behandeling van patiënten met COVID-19. Het is nog niet helemaal af, maar de resultaten tot nu toe zijn erg goed. Hopelijk dragen we hiermee bij aan een oplossing voor de grote vraag naar deze apparatuur, niet alleen in Nederland.'
In deze video vertelt Touw hoe de VentilatorPAL werkt:
De VentilatorPAL wordt momenteel getest en ligt op schema voor certificering in Nederland en Spanje. Alle ontwerpen en bouwinstructies worden later vrijgegeven op de website www.freebreathing.org, inclusief medische en technische informatie, en veel gestelde vragen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!