Nieuws

Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
Al ruim 30 jaar ligt de vervuilde grond op en om het terrein van de Arnhemse woonwagenbewoners. Na gesprekken in januari hierover leek de nu voorliggende optie op de meeste instemming van de kampbewoners te kunnen rekenen.
Ook alle politieke partijen lieten toen al aan Omroep Gelderland weten een dergelijk plan te zullen steunen. Wel wezen zij erop dat het college nog met een voorstel moest komen. Dat ligt er nu.
De totale kosten van het plan zijn 3,9 miljoen euro. Daarvoor wordt voor 2,2 miljoen euro uit bestaande reservepotjes gehaald. De overige 1,7 miljoen euro komt uit de algemene spaarpot. Die is in Arnhem toch al niet rijkelijk gevuld, en de gemeente stond al voor een grote uitdaging om onder meer de opnieuw oplopende zorgkosten het hoofd te bieden.

'Te lang laten voortduren'

'Maar dat die grondwal weg moet, stond vanaf het begin vast', laat Bouwkamp weten. 'Als overheid hebben wij die situatie veel te lang laten voortduren.'
Er wordt bovendien een nieuwe indeling van het kamp voorgesteld in een halve cirkelopstelling. Dat creëert veertien plekken, met ruimte voor een groen voorterrein. Daar kunnen eventueel nog drie extra plekken komen.
De gemeenteraad moet nu instemmen met het plan. Gezien de eerdere reacties, lijkt dat een formaliteit. Ook van de kampbewoners wordt twee derde meerderheid gevraagd. Daar bestond onderling nog onenigheid over de beschikbare staanplaatsen. Volgens sommigen zouden dat er te weinig zijn. Zij willen plek voor al hun kinderen.

'Minimaal dezelfde ruimte'

'Maar zover ik weet, gaat iedereen er nu in mee', zegt kampbewoonster Maran Onderwaater. 'Bij nader inzien, zien ze zelf ook wel dat dat niet kan.'
Of dat zo is, is de vraag. 'Ik wil minimaal dezelfde ruimte houden', stelt medebewoner Joop te Braak. Ook de drie woonwagens aan de voorzijde ziet hij niet zitten. 'Dan zit je daar tegenaan te kijken.'
Onderwaater is blij dat Bouwkamp 'doet wat ze beloofd heeft'. En ook over het tempo van het proces in de afgelopen periode is ze tevreden.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.