Nieuws

Bevrijdingsfestival kan door nieuwe maatregelen niet doorgaan

Bevrijdingsfestival kan niet echt niet doorgaan.
Vanwege de coronacrisis kan het Bevrijdingsevenement niet zoals aangekondigd plaatsvinden. Wageningen45 onderzoekt de mogelijkheden om het traditionele ontsteken en het doorgeven van het Nationale Bevrijdingsvuur en de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein in aangepaste vorm door te laten gaan zonder publiek. Dit houdt in dat in aanloop naar 4 en 5 mei de Vrijheidscolleges, Four Freedoms Tour, Freedom Film Festival, Light Up en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette op 4 mei en het Foulkes Festival, Bevrijdingsfestival Gelderland, het Bevrijdingsdefilé en Liberty Breakfast op 5 mei, niet kunnen doorgaan. © Cees Beumer
WAGENINGEN - Vanwege de coronacrisis kan het Bevrijdingsevenement niet zoals aangekondigd plaatsvinden. Wageningen45 onderzoekt de mogelijkheden om het traditionele ontsteken en het doorgeven van het Nationale Bevrijdingsvuur en de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 Mei plein in aangepaste vorm door te laten gaan zonder publiek. Dit houdt in dat in aanloop naar 4 en 5 mei de Vrijheidscolleges, Four Freedoms Tour, Freedom Film Festival, Light Up en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette op 4 mei en het Foulkes Festival, Bevrijdingsfestival Gelderland, het Bevrijdingsdefilé en Liberty Breakfast op 5 mei, niet kunnen doorgaan.
Dit geldt ook voor het lokale programma op 4 mei zoals de Stille Tocht. Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund: “Het is heel erg jammer dat het herdenken en vieren op 4 en 5 mei niet kan door gaan zoals we bedacht hadden. Het is in het belang van ons allen dat we nu inzetten op het tegengaan van verdere verspreiding van het corona-virus. Daar passen helaas geen grootste activiteiten bij. Samen gaan we op zoek naar een passende viering van de 75 jaar bevrijding. Laten we daar met elkaar het verschil in proberen te maken. “ Voorzitter Wageningen45, Toon van Asseldonk: “Een moeilijke maar logische beslissing; in de realiteit van vandaag onvermijdelijk. Héél veel mensen hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om een grootse herdenking en viering van 75 jaar Vrijheid in Wageningen te organiseren. Nu wordt aanspraak gemaakt op onze creativiteit. We gaan op zoek naar een eigentijdse manier om het doorgeven van het Nationale Bevrijdingsvuur én de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op 5 mei alsnog een gepaste invulling te geven.” 
Maar nu is het niet meer verantwoord om met grote groepen mensen samen te komen. De gemeente Wageningen gaat daarnaast samen met de lokale initiatiefnemers overleggen of er mogelijkheden zijn om de vorm van de jubileumactiviteiten aan te passen of bijvoorbeeld uit te stellen. Ook voor het lokale programma (Stille Tocht, Open Joodse Huizen en Herdenkingsexpositie) op 4 mei wordt gekeken wat mogelijk is gezien de dan geldende omstandigheden. Wageningen45, de Gemeente Wageningen en Provincie Gelderland keken er samen enorm naar uit om in het kader van Gelderland Herdenkt (in aanloop naar en) op 4 en 5 mei 2020 een bijzonder gevarieerd programma te brengen.