Nieuws

William Mennie komt om tussen Nijkerk en Amersfoort

William Mennie - fotocollage Omroep Gelderland
William James Mennie wordt geboren in Aberdeen, Schotland. Na de dood van zijn moeder Maggie emigreert het gezin naar Canada. William woont in Blacks Harbor, New Brunswick als hij in 1939 op zijn 19de in dienst gaat. Hij is in goede gezondheid, 1.83 lang en 76 kilo zwaar.
NIJKERKERVEEN - William James Mennie wordt geboren in Aberdeen, Schotland. Na de dood van zijn moeder Maggie emigreert het gezin naar Canada. William woont in Blacks Harbor, New Brunswick als hij in 1939 op zijn 19de in dienst gaat. Hij is in goede gezondheid, 1.83 lang en 76 kilo zwaar.
Op 7 maart 1944 trouwt William met Mercedes Anderson. In november vertrekt hij naar Engeland, waar hij bij een bataljon van het Carleton and York Regiment wordt geplaatst. Het regiment wordt naar Gelderland gestuurd voor operatie Cannonshot. 

Operatie Cannonshot

Op 11 april steken ze bij Gorssel de IJssel over, op weg naar de Veluwe. William en zijn kameraden rukken op tot aan het Apeldoorns Kanaal, dat ze op 16 april 's avonds om acht uur oversteken. De mannen trekken via Nijkerk naar Amersfoort. Op 20 april proberen ze de dorpen rondom Amersfoort te bevrijden, maar ze stuiten op machinegeweer en anti-tankvuur. William wordt geraakt en sterft, slechts 25 jaar oud.
Hij wordt begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats bij de kerk in Langenoord en later herbegraven op de Canadese oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. Twee maanden na zijn dood wordt zijn zoon William James Alexander Mennie geboren.
Zie hier het verhaal van William Mennie:
De Eregalerij komt tot stand mede dankzij Faces to Graves, Jan Braakman en Jan Vos.Voor meer oorlogshelden bezoek de websites.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!