Nieuws

VIDEO | Dit ambachtelijk bier is helemaal Gelders

WAGENINGEN - 'Steun de lokale ondernemer in tijden van corona.' Die oproep van Marcel van Silfhout is niet helemaal toevallig, want dit weekend presenteert hij in Wageningen zijn ambachtelijk bier GraanGeluk. Helemaal gemaakt van producten uit onze provincie.
Het proces van Gelders bier maken begint met Veluwse schapen. Die gaan straks grazen op het land van Van Silfhout bij de Oude Kapel in Wageningen. Nu kan dat nog niet, want hij heeft de akker net ingezaaid met Veluwse kruiproggen.

Schapen vergroten de oogst

Het is de bedoeling dat de schapen het land straks licht gaan begrazen waardoor er meer aren per vierkante meter komen en er dus meer geoogst kan worden. 'Dan kunnen we daar ook veel flessen bier van maken', vertelt Van Silfhout. Zijn GraanGeluk wordt geproduceerd in Winterswijk en verkocht in Wageningen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Dit ambachtelijk bier is helemaal Gelders
Volgens Van Silfhout is het belangrijk om lokale ondernemers te steunen. 'De manier hoe we het hier maken, zorgt voor maximale natuurwinst. Geen grote machines, maar logisch gebruik van de schapen en ook kringlooplandbouw. Dat zorgt voor minder uitstoot en ook voor werk voor de herder.' De schapen grazen op dit moment bij een boer in Bennekom. Zodra ze daar klaar zijn gaan ze over een paar maanden naar Wageningen. 

Steun van de gemeente

De Wageningse wethouder Maud Hulshof is erg blij met het initiatief van Van Silfhout. 'Ik denk dat we in deze moeilijke tijd van corona lokaal ondernemerschap zeker moeten steunen. Dit is een goed voorbeeld van een goed en lekker streekproduct.'
Behalve twee bieren maakt Van Silfhout ook zijn eigen brood. De graanboer is al jaren bezig met dit initiatief. Sinds 2016 werkt hij al op de Veluwezoom aan het Heideboerderij-initiatief: een plan om schapen, akkers, molenaars en burgers met elkaar te verbinden. 'Ik wil het oude ecosysteem weer herintroduceren op de Veluwe. Want zo gebeurde dit vroeger ook altijd.'
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!