Nieuws

Drie trainingscentra voor politiehonden geschorst na mishandeling

De Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) heeft drie trainingscentra voor politiehonden geschorst. Onder meer in Harreveld en Doetinchem werd mishandeling van de dieren aangetoond. © Still uit uitzending 'Undercover in Nederland' / SBS6
APELDOORN - De Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) heeft drie trainingscentra voor politiehonden geschorst. Onder meer in Harreveld en Doetinchem werd mishandeling van de dieren aangetoond.
Dat bleek donderdagavond tijdens een uitzending van het televisieprogramma Undercover in Nederland. In Harreveld werd een hond meermaals op het hoofd en lijf geslagen, in Doetinchem gebeurde hetzelfde met een slang van hard plastic.
De KNPV heeft de drie verenigingen de kans gegeven om aan te geven wie de dieren mishandeld heeft, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Daarop is besloten alle leden en de clubs te schorsen. Ook is er aangifte gedaan bij de politie.

'Goeden lijden onder de kwaden'

In de wereld van de politiehonden is er geschokt gereageerd op de beelden. 'Bij de meeste clubs gaat het gewoon op de goede manier', zegt Jan Kluin van Politiehondenvereniging Parel der Veluwe in Apeldoorn. Hij zit al dertig jaar in het vak en benadrukt dat de goeden onder de kwaden lijden. 
Met alle plezier laten Jan en zijn collega Wim van Engelenhoven de werkwijze bij de Apeldoornse vereniging zien. 'Het zijn natuurlijk geen poedels, maar mishandeling is nergens voor nodig', benadrukken de twee. Wekelijks staan ze drie keer op het trainingsveld. Honden gaan niet alleen naar de Nederlandse politie, maar ook naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten. 
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Drie trainingscentra voor politiehonden geschorst na mishandeling
'Je wil natuurlijk niet dat de honden wegduiken als ze de kroeg in moeten waar met stoelen wordt gegooid', zegt Van Engelenhoven. 'Ze moeten ook leren wat een stokslag is, bijvoorbeeld.' Iets heel anders dan de schokkende beelden van mishandeling uit de Achterhoek. Veelal frustratie van incapabele trainers, wordt er benadrukt. 

Diervriendelijkheid keiharde eis

De KNPV schaart zich achter de trainers in Apeldoorn: 'We eisen dat de hond middels diervriendelijke trainingsmethoden wordt opgeleid en bieden leden ruim de gelegenheid tot het volgen van diverse interne trainingsopleidingen.'
Trainer Wim van Engelenhoven met een jonge hond van acht maanden
De Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) heeft drie trainingscentra voor politiehonden geschorst. Onder meer in Harreveld en Doetinchem werd mishandeling van de dieren aangetoond. © Omroep Gelderland