Nieuws

Nep-agenten jaren de cel in voor beroven hoogbejaarden

De rechtbank in Arnhem heeft twee mannen veroordeeld tot vijf jaar cel omdat ze ouderen beroofden. De mannen deden zich voor als politieagenten, vroegen waar mensen geld en sieraden hadden verstopt en 'hielpen' om te bepalen of het nog veilig lag. Vervolgens namen ze alles mee. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft twee mannen veroordeeld tot vijf jaar cel omdat ze ouderen beroofden. De mannen deden zich voor als politieagenten, vroegen waar mensen geld en sieraden hadden verstopt en 'hielpen' om te bepalen of het nog veilig lag. Vervolgens namen ze alles mee.
De mannen gingen telkens door het hele land op zoek naar ouderen waar wat te halen was. 

Respectloos

De daders zijn twee mannen van 56 en 58 jaar en komen uit Arnhem. Ze zijn eerder veroordeeld voor soortgelijke zaken. 'Maar dat heeft ze er niet van weerhouden om opnieuw een aantal maanden van woning naar woning gegaan om geld te 'verdienen'', aldus de rechtbank.
'De werkwijze getuigt volgens de rechtbank van een vergaand gebrek aan respect en moreel besef', staat in een persbericht. 'De gevolgen voor de slachtoffers zijn ingrijpend geweest.'

Aantal babbeltrucs

De 56-jarige man maakte zich schuldig aan 20 babbeltrucs, negen keer slaagde de poging. De 58-jarige man maakte zich schuldig aan zes babbeltrucs. Omdat de mannen iedere keer bewust samen op pad zijn gegaan om ouderen te beroven, krijgen ze ook dezelfde straf: 5 jaar cel met aftrek van het voorarrest.
Een derde persoon, een 54-jarige mag krijgt een voorwaardelijke celstraf van één maand en een taakstraf van 150 uur, oordeelde de rechter. Hij was betrokken bij één babbeltruc, waarbij uiteindelijk niks is meegenomen. 

40.000 euro schadevergoeding

De twee Arnhemmers - de hoofddaders - moeten samen ruim 40.000 euro schadevergoeding betalen aan hun slachtoffers. En het geld dat zij met de babbeltrucs binnenhaalden, ruim 30 en 27 duizend euro, moeten ze terugbetalen aan de staat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!