Nieuws

Bewoners Wijchens vakantiepark moeten weg, maar krijgen uitstel door coronavirus

Controle in maart vorig jaar op het park
Permanente bewoners op vakantiepark De Wighenerhorst moeten hun biezen pakken, maar krijgen een half jaar uitstel door de coronacrisis. Dat heeft het Wijchense college van burgemeester en wethouders besloten. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Permanente bewoners op vakantiepark De Wighenerhorst moeten hun biezen pakken, maar krijgen een half jaar uitstel door de coronacrisis. Dat heeft het Wijchense college van burgemeester en wethouders besloten.
Bij 51 procent van de 109 vakantiehuizen is sprake van illegale bewoning. Om hier een einde aan te maken, stuurde de gemeente handhavingsbrieven. 

Extra lucht in rare tijd

In plaats van deze maand zullen de eerste bewoners nu pas in september moeten vertrekken. Als bewoners niet op tijd vertrekken krijgen ze een dwangsom in de bus. Met de verlenging krijgen de bewoners extra lucht.
'De huidige situatie in Nederland als gevolg van het coronavirus heeft zeer grote impact op de dagelijkse gang van zaken bij particulieren, bedrijven, overheden en instellingen. De huidige crisissituatie in Nederland biedt het college van burgemeester en wethouders ruimte om de looptijd van het handhavingsbesluit op te schorten', schrijft de gemeente Wijchen aan huisjeseigenaren op het park.
Wijchen benadrukt: het is geen tijd om niks te gaan zitten doen. 'De extra tijd kan bewoners net die ruimte geven om qua woonduur wel in aanmerking te komen voor die huurwoning in de wijk waar ze graag willen wonen. Of de recreatiewoning te verkopen en een andere woning terug te kopen', vertelt een gemeentewoordvoerder.

Ook in Beuningen mogelijk verlenging

In buurgemeente Beuningen speelt dezelfde situatie op Vakantiepark de Groene Heuvels. Ook daar wordt nu gehandhaafd. De gemeente laat weten volgende week in gesprek te gaan om de mogelijkheden te bekijken. Wellicht dat ook die bewoners een half jaar uitstel krijgen. 
De twee gemeenten handhaven omdat ze 'vitale vakantieparken' willen. Volgens de bestemmingsplannen mag er op de parken enkel worden gerecreëerd. In de praktijk wonen er veel mensen permanent. Ook arbeidsmigranten zijn massaal aanwezig op de parken. 

Zie ook: