Nieuws

Geen loden waterleidingen bij onderzochte Nijmeegse kinderdagverblijven

In de zeven kinderdagverblijven die gehuisvest zijn in gemeentelijke panden in Nijmegen, zitten geen loden waterleidingen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren. © ANP
NIJMEGEN - In de zeven kinderdagverblijven die gehuisvest zijn in gemeentelijke panden in Nijmegen, zitten geen loden waterleidingen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren.
Er was onrust ontstaan en de kinderopvanglocaties stapten uit voorzorg over op water uit flessen. Te veel lood in drinkwater kan bij jonge kinderen leiden tot IQ-daling. 

Veel meer risico-panden

'De gemeente is eigenaar van ruim 500 panden, waarvan er 180 voor 1960 zijn gebouwd. Na 1960 werden in de bouw geen loden waterleidingen meer gebruikt', vertelt een woordvoerder van de gemeente. Deze zeven kinderdagverblijven zijn nu onderzocht vanwege de kwetsbare doelgroep die in de panden zit.
Meer kinderopvangorganisaties testen hun drinkwater. Kinderen in de onderzochte panden kunnen weer overstappen op leidingwater. 

Plan voor meer onderzoek

'De gemeente maakt, mede op basis van dit eerste onderzoek, een plan van aanpak voor de andere gemeentelijke panden van voor 1960. Daaruit blijkt welke panden ook onderzocht zullen worden en wanneer', besluit Nijmegen.