Nieuws

MH17-proces gaat verder zonder publiek

Beveiliging bij de rechtbank in het Justitieel Complex Schiphol.
Vanwege het coronavirus zijn nabestaanden, pers en belangstellenden komende maandag niet welkom bij het proces over het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Dat meldt de rechtbank Den Haag. © ANP
DEN HAAG - Vanwege het coronavirus zijn nabestaanden, pers en belangstellenden komende maandag niet welkom bij het proces over het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Dat meldt de rechtbank Den Haag.
De rechtbank laat maandag weten welke beslissingen zijn genomen over de onderzoekswensen die zijn gedaan. Dat is via een livestream te volgen. De eerstvolgende zitting hierna is begin juni.
Het proces begon op 9 maart in het Justitieel Complex Schiphol. Peter Bats omschreef de eerste zitting als 'een lange, intense dag'. De Zutphenaar verloor bij de vliegramp in 2014 zijn 12-jarige zoon Rowen. Alle inzittenden van vlucht MH17 kwamen om het leven. Onder hen waren 14 Gelderlanders.

Honderden journalisten

De rechtszaak trekt grote belangstelling, onder meer van pers uit binnen- en buitenland. Om de zaak te kunnen volgen is naast het complex een tijdelijk perscentrum gebouwd, waar honderden journalisten hun werk kunnen doen.
Drie Russen en een Oekraïner zijn de verdachten in de zaak. Zij zijn niet bij het megaproces aanwezig. Volgens de planning duurt de rechtszaak 'tot ver in 2021'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!