Nieuws

Tijdelijke wietloketten toegestaan tegen straathandel

Rij bij de coffeeshop in Nijmegen.
Coffeeshops mogen een tijdelijk loket openen voor wietgebruikers. Dat maakten de gezamenlijke veiligheidsregio's maandagavond bekend na overleg met minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie. De vrees is dat er illegale straathandel ontstaat als coffeeshops helemaal dicht blijven. © Eric van Haalen
ARNHEM - Coffeeshops mogen een tijdelijk loket openen voor wietgebruikers. Dat maakten de gezamenlijke veiligheidsregio's maandagavond bekend na overleg met minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie. De vrees is dat er illegale straathandel ontstaat als coffeeshops helemaal dicht blijven.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem merkte de illegale handel zondag al op, vlak nadat coffeeshops op op last van de overheid dicht moesten. Die maatregelen was nodig ter bestrijding van het coronavirus. De sluiting leidde zondagavond tot lange rijen softdrug-gebruikers die nog jointjes wilden inslaan. Ook horeca-ondernemers moesten hun zaken sluiten.
Tekst gaat verder onder de video:
Tijdelijke wietloketten toegestaan tegen straathandel
Ook houders van coffeeshops waarschuwden al snel voor illegale praktijken. Burgemeester Paul Depla van Breda, voormalig Nijmeegs wethouder, pleitte maandag in het Veiligheidsberaad van alle 25 veiligheidsregio's voor een loketfunctie voor coffeeshops, schrijft magazine Binnenlands Bestuur.
Volgens Depla werd het Nederlandse gedoogbeleid in feite ineens tijdelijk afgeschaft. Ook de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) signaleert dat de illegale straathandel 'zondagavond massaal in het gat is gedoken.'
De BCD noemt tijdelijk thuisbezorgen van softdrugs ook een optie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!