Nieuws

Vanaf nu maximaal 100 op de snelweg: 'De politie knijpt geen oogjes toe'

Op alle snelwegen geldt sinds maandagochtend 6.00 uur overdag een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Op veel snelwegen ging de maatregel vrijdag, zaterdag en zondag al in na het vervangen van de borden. © ANP
ARNHEM - Op alle snelwegen geldt sinds maandagochtend 6.00 uur overdag een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Op veel snelwegen ging de maatregel vrijdag, zaterdag en zondag al in na het vervangen van de borden.
De meeste borden stonden al op hun plek, maar moesten nog zichtbaar worden gemaakt door de tape of hoezen eraf te halen. Nu alle borden zijn vervangen, mag niemand tussen zes uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds harder rijden dan 100. Op sommige plekken is de limiet 80.
Automobilisten kunnen meteen worden beboet als zij zich niet aan de lagere maximumsnelheid houden. 'De politie knijpt geen oogjes toe', waarschuwde minister Ferd Grapperhaus van Justitie eerder.

'Let op de borden'

De politie gaat niet extra handhaven op de betreffende trajecten. Rijkswaterstaat verwacht dat sommige navigatiesystemen meteen worden afgestemd op de nieuwe snelheidslimiet, maar niet allemaal. 'Ons advies is dus: let op de borden.'
De snelheidsverlaging wordt genomen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Het kabinet nam eind vorig jaar een reeks spoedmaatregelen na een uitspraak van de Raad van State. Die stelde dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming bood aan natuurgebieden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!