Nieuws

Evenementen afgelast, blijf thuis als je je ziek voelt

ARNHEM - Het kabinet en het RIVM hebben donderdag drastische maatregelen aangekondigd om de coronacrisis aan te pakken. Een daarvan is dat iedereen die zich ziek voelt dat wil zeggen moet hoesten of keelpijn heeft of koorts thuis moet blijven. Maar scholen worden niet gesloten.
Dit zijn de belangrijkste maatregelen die het kabinet heeft genomen:
  • Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) na overleg van het crisisteam van het kabinet.
  • Evenementen met meer dan 100 mensen in heel Nederland afgelast. De nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 1 april. Dat betekent onder meer dat de Stevensloop in Nijmegen niet doorgaat op 21 en 22 maart en dat optredens van Snollebollekes in GelreDome op 27 en 28 maart zijn afgelast.
  • Scholen hoeven niet dicht. Wel krijgen hogescholen en universiteiten het advies om grote hoorcolleges online aan te bieden. Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen.
  • Oudere mensen en mensen die kwetsbaar zijn doen er goed aan grote groepen te mijden.  
Bekijk hier de reportage over de afgelastingen:
Podia en theaters annuleren tientallen voorstellingen
Met name in Noord-Brabant, de provincie die vooralsnog het zwaarst is getroffen door het virus, is van veel patiënten onduidelijk hoe ze het hebben opgelopen. Er lijken daar veel verschillende besmettingsbronnen.
Dat betekent ook dat er mogelijk nog veel mensen zijn die het virus onder de leden hebben van wie dat niet bekend is, zegt hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel van het RIVM.    
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!