Nieuws

Tellen en opmeten: werkt de vispassage bij Doesburg ook echt?

Met veel trots werd hij afgelopen najaar geopend: de vispassage in de Oude IJssel bij Doesburg. Maar werkt hij ook? Dat onderzoekt het Waterschap Rijn en IJssel de komende weken. En dat gaat ouderwets met een fuik en handmatig tellen van de visjes. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Met veel trots werd hij afgelopen najaar geopend: de vispassage in de Oude IJssel bij Doesburg. Maar werkt hij ook? Dat onderzoekt het Waterschap Rijn en IJssel de komende weken. En dat gaat ouderwets met een fuik en handmatig tellen van de visjes.
De passage is uniek in Nederland. Hij is bruikbaar bij verschillende waterstanden en kan een hoogte van maar liefst vijf meter overbruggen. 'Nu, aan het begin van het trekseizoen, zijn we aan het tellen met een fuik', vertelt ecoloog Matthijs de Vos van Waterschap Rijn en IJssel.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Tellen en opmeten: werkt de vispassage bij Doesburg ook echt?
Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf en de Hengelsport Vereniging Doesburg

Fuik

Als de fuik uit het water gehaald wordt, blijkt de vangst behoorlijk. 'Het zijn er 110', zegt Ronald Cieraad van Hengelsport Vereniging Doesburg. Bovendien zitten er ook vissoorten tussen als serpeling en rivierprik, een bloedzuigerachtige vis.
'Dat zijn vissoorten die normaal gesproken voor de stuw blijven zitten en niet de Oude IJssel in kunnen zwemmen', weet Cieraad te vertellen. Daarmee lijkt de passage, op basis van de eerste tellingen, dus een succes.
Er zal nog tot begin mei om de paar dagen geteld worden. Daarna zijn de definitieve resultaten bekend. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!