Nieuws

Voedselpark Ede komt steeds dichterbij, bestuur bijna compleet

Ika van de Pas en Martin Ruiter zijn de twee nieuwe gezichten voor het voedselparkproject in Ede. Ze gaan aan de slag als bestuursleden voor de stichting World Food Center Experience, dat eindverantwoordelijk is voor het opzetten van de voedselattractie naast station Ede-Wageningen. © Martin Ruiter en Ika van de Pas aan de slag als bestuurders Stichting WFC Experience Ede
EDE - Ika van de Pas en Martin Ruiter zijn de twee nieuwe gezichten voor het voedselparkproject in Ede. Ze gaan aan de slag als bestuursleden voor de stichting World Food Center Experience, dat eindverantwoordelijk is voor het opzetten van de voedselattractie naast station Ede-Wageningen.
Van de Pas is directrice van duurzaamheidsorganisatie Milieu Centraal, Ruiter voorzitter van de regionale tak van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Bijna compleet

Met de komst van de twee is het stichtingsbestuur bijna compleet. Oud-burgemeester Cees van der Knaap en voormalig Heineken Experience-directeur Dirk Lubbers waren in januari al gestart, zodat er snel een aanbestedingstraject gestart kon worden. Er ontbreekt nog een vijfde bestuurslid, die zal gezamenlijk door de vier benoemd worden.
Het stichtingsbestuur is eindverantwoordelijk voor ontwikkeling van de veel besproken WFC-Experience - waar tientallen miljoenen overheidsgeld in gestoken wordt.

Discussie over voedselattractie

De Experience wordt een thema-attractie over voedsel die bezoekers meeneemt op een 'persoonlijk voedselavontuur', zo zegt de organisatie. 'Door te zien, voelen, proeven en ruiken, worden zij spelenderwijs bewust van alle aspecten rond ons eten en de keuzes die we daarin maken.' Een persvoorlichter vergelijkt het met NEMO of Corpus.
In de gemeenteraad is het park regelmatig onderwerp van discussie, voornamelijk omdat de financiering van het bedrijfsleven achterblijft, de plannen té optimistisch worden gevonden en er financiële tegenvallers zijn.
Marcel Goossens, die als directeur de dagelijkse leiding heeft over het World Food Center Experience-project is blij met de nieuwe bestuursleden. 'Ika en Martin brengen veel expertise met zich mee en een groot netwerk', zegt hij. 'Zowel regionaal als nationaal en binnen het bedrijfsleven, kennisinstellingen, ngo’s en overheden.'
Van de Pas en Ruiter zijn benoemd door de colleges van de gemeente Ede en Gedeputeerde Staten van Gelderland in afstemming met de huidige bestuursleden van de stichting.
In 2023 zal de World Food Center Experience af zijn, is de planning. De stichting is momenteel op zoek naar een exploitant voor de thema-attractie.