Nieuws

Wolven breiden territorium op de Veluwe uit

Een wolf op de Veluwe.
De wolven op de Noord-Veluwe breiden hun territorium uit. Er zijn in een groter gebied sporen zoals uitwerpselen gevonden, meldt BIJ12 woensdag. © Hilco van Fransooijs
WENUM-WIESEL - De wolven op de Noord-Veluwe breiden hun territorium uit. Er zijn in een groter gebied sporen zoals uitwerpselen gevonden, meldt BIJ12 woensdag.
BIJ12, een samenwerkingsverband van de twaalf provinciën, ontdekte ook sporen in gebieden die vorig jaar zomer zijn onderzocht en waar toen nog geen wolvenactiviteit was vastgesteld.
Wolven breiden hun territorium volgens de organisatie uit om efficiënter te kunnen jagen op reeën, herten en wilde zwijnen. De wolven zijn diverse keren met cameravallen waargenomen, variërend van een tot vier dieren.
Verder blijkt uit dna van twee drollen dat er nog steeds een vrouwtjeswolf op de Midden-Veluwe leeft. Het territorium van de wolvin bestrijkt beide zijden van de A1. Daar is nog geen mannelijke wolf gespot, dus de verwachting is dat het wijfje de zomer alleen doorbrengt.

Jonge wolf at edelhert

BIJ12 heeft ook nog nieuws over de jonge wolf, die op 4 maart werd een doodgereden in Epe. Het dier woog bijna 40 kilo en had 1,7 kilo aan maaginhoud. Dat bestond voornamelijk uit haren en vlees van een wild hoefdier, waarschijnlijk een edelhert.
De wolf wist na de aanrijding nog het bos in te strompelen. Dankzij een zweethond, een speurhond voor wilde dieren, werd de wolf gevonden. Het dier was toen al dood.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!