Nieuws

Boem! Eerste deel van V1-bom de lucht in

In Lochem is de eerste van een reeks ontploffingen geweest bij de vernietiging van de V1-bom die in Wilp was gevonden. Er volgen vandaag nog vier. Defensie heeft voor het laten ontploffen van de ruim 900 kilogram springstof drie dagen uitgetrokken. © Omroep Gelderland
LOCHEM - In Lochem is de eerste van een reeks ontploffingen geweest bij de vernietiging van de V1-bom die in Wilp was gevonden. Er volgen vandaag nog vier. Defensie heeft voor het laten ontploffen van de ruim 900 kilogram springstof drie dagen uitgetrokken.
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
Boem! Eerste deel van V1-bom de lucht in
De resten van de V1 werden vorig jaar gevonden bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1. Een V1 was een onbemand straalvliegtuig met springstof, dat veelvuldig is gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
De bom bij Wilp werd zondag ontmanteld. De EOD haalde de ontstekingsmechanismen weg en de springstof werd in kleine stukken opgedeeld.
Ongeveer duizend mensen moesten door de ruiming de hele dag hun huis uit.
De gemeente Lochem waarschuwde omwonenden per brief voor de explosies. Rondom natuurgebied Grote Veld staan waarschuwingsborden. De Sluitdijk is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Op het moment van explosies geldt de afsluiting ook voor wandelaars, fietsers en ruiters.
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!