Nieuws

Ontmoetingsmiddag met Syrische vluchtelingen

Op zondag 15 maart 2020, 9 jaar na de opstand in Syrië, om 14.00 uur start een middag waarop de ervaringen van Syrische vluchtelingen centraal staan. Deze ontmoetingsmiddag vindt p
Op zondag 15 maart 2020, 9 jaar na de opstand in Syrië, om 14.00 uur start een middag waarop de ervaringen van Syrische vluchtelingen centraal staan. Deze ontmoetingsmiddag vindt plaats in THUIS aan de Stationsstraat. De organisatie is in handen van de Stichting ”Wageningen helpt Syrische vluchtelingen in Irbid Jordanië” in samenwerking met Amnesty International Wageningen.
WAGENINGEN - Op zondag 15 maart 2020, 9 jaar na de opstand in Syrië, om 14.00 uur start een middag waarop de ervaringen van Syrische vluchtelingen centraal staan. Deze ontmoetingsmiddag vindt plaats in THUIS aan de Stationsstraat. De organisatie is in handen van de Stichting ”Wageningen helpt Syrische vluchtelingen in Irbid Jordanië” in samenwerking met Amnesty International Wageningen.
Tot op de dag van vandaag moeten er mensen in Syrië op stel en sprong huis en haard verlaten vanwege oorlogsgeweld en hun toevlucht zoeken op een plek waar ze in vrijheid niet voor gekozen zouden hebben. De oorlog heeft een enorme impact op het leven van mensen. Vier vrouwen van verschillende leeftijd vertellen op video over de steun die het buurtcentrum Hosum in het Jordaanse Irbid hen biedt. Dit onderschrijft het belang van de uitwisseling tussen Wageningen en Irbid. Wageningen ondersteunt dit buurtcentrum nu al 4 jaar. Wageningse Syriërs vertellen over de contacten die ze nog hebben in Syrië en hoe het nu met ze gaat in Wageningen. Ook zijn er beelden van de contacten tussen de Wilhelminaschool uit Bennekom en een school in Irbid. Op deze scholen wordt vredesonderwijs van het Europese programma Lopend Vuurtje gegeven en uitgewisseld.
Tussendoor is er Syrische muziek van De Trekvogels: een samenwerking van Rami uit Syrië, Kaywa uit Koerdistan en Judica en Bert van Madlot. Ex-stadsdichter Laurens van der Zee leest een gedicht voor. We eindigen de middag met het schrijven van kaarten voor de vrouwen in Irbid, en het brainstormen over hoe we hen verder kunnen ondersteunen. De inloop is om 14.00 uur. Het programma start om 14.30 uur en loopt door tot circa 16.30 uur.