Gemeente Lochem

Vernietigen van ontmantelde V1-bom vandaag van start

De V1-bom.
Defensie trekt drie dagen uit voor het vernietigen van de resten van de V1-bom, die zondag bij Wilp werd ontmanteld. In totaal gaat vanaf woensdag 935 kilo springstof de lucht in op het Grote Veld in Lochem. © ANP
LOCHEM - Defensie trekt drie dagen uit voor het vernietigen van de resten van de V1-bom, die zondag bij Wilp werd ontmanteld. In totaal gaat vanaf woensdag 935 kilo springstof de lucht in op het Grote Veld in Lochem.
Voor de ontploffingen – vijf per dag – wordt het vernietigingsterrein van Defensie gebruikt. Er is de afgelopen dagen gewerkt aan een speciaal ingerichte bunker van zand.

Weg dicht

Vanwege de werkzaamheden is de Sluitdijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Tijdens het vernietigen is de weg ook dicht voor ander verkeer, zoals fietsers en ruiters.
Omwonenden van het terrein hebben een brief gekregen over de ontploffingen. Het terrein is niet toegankelijk voor publiek.

Ontstekingsmechanismen verwijderd

De resten van de V1 werden vorig jaar gevonden bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1. Het gaat om een onbemand straalvliegtuig met springstof, dat veelvuldig is gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
De EOD heeft de ontstekingsmechanismen afgelopen zondag verwijderd en de springstof in kleine stukken opgedeeld. Ongeveer duizend mensen moesten door de ruiming de hele dag hun huis uit.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!