Nieuws

'Geen hand geven eerste signaal overheid dat er echt iets aan de hand is'

De oproep van premier Mark Rutte om geen handen meer te schudden is het eerste signaal van de overheid dat er echt iets aan de hand is. Dat zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss van het Nijmeegse Radboudumc. Hij verwacht later in de week zelfs verdergaande maatregelen. © ANP
NIJMEGEN - De oproep van premier Mark Rutte om geen handen meer te schudden is het eerste signaal van de overheid dat er echt iets aan de hand is. Dat zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss van het Nijmeegse Radboudumc. Hij verwacht later in de week zelfs verdergaande maatregelen.
Voss denkt aan het sluiten van scholen en het schrappen van grote (sport) evenementen. Maar vooralsnog is het handen schudden een belangrijke eerste stap, zegt hij.

'Belangrijke risicomomenten vermijden'

'Handen zijn een primaire bron om het coronavirus door te geven. Het is daarom een goed teken om de bevolking ervan bewust te maken dat ze belangrijke risicomomenten moeten vermijden. Niet voor niets hebben veel ziekenhuizen en doktersposten al eerder besloten dat ze geen handen meer geven.'
Volgens de hoogleraar raken we gemiddeld 25 keer per uur ons gezicht aan. De helft van die keren worden slijmvliezen van ogen, neus of mond aangeraakt, waardoor het virus op de handen terecht kan komen.
'Handen zijn daardoor een veel grotere besmettingsbron dan bijvoorbeeld de duwstang van een winkelwagentje of een deurknop. Het is in deze omstandigheden erg belangrijk dat iedereen bewust van zijn gezicht afblijft en heel regelmatig de handen wast', legt de hoogleraar uit.

'Serieus nemen'

Voss ziet daarnaast dat Nederland qua maatregelen zo'n twee weken achterloopt op Italië. 'Ik hoop en verwacht ook meer ingrepen, zoals het afgelasten van evenementen waar veel mensen urenlang dicht bij elkaar zijn. Want we moeten deze uitbraak echt serieus nemen.'
In kaartje, hieronder, staan alle besmettingen in onze provincie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!