Nieuws

'Spotters' moeten jaren de cel in na moord

Een knoop met verborgen camera om ongezien opnames te maken.
Een 31-jarige man uit Tiel is maandag veroordeeld tot 13 jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op een medewerker van een spyshop. Een 30-jarige man uit Muiden moet 15 jaar de cel in. © ANP
TIEL - Een 31-jarige man uit Tiel is maandag veroordeeld tot 13 jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op een medewerker van een spyshop. Een 30-jarige man uit Muiden moet 15 jaar de cel in.
Het tweetal zou de medewerker van de winkel in Nieuwegein voortdurend in de gaten hebben gehouden als 'spotter'. Daarmee leverden ze volgens de rechtbank een wezenlijke bijdrage aan de moord. 

Wraakactie

Ronald Bakker werd in 2015 in zijn auto doodgeschoten, in de buurt van zijn woning in Huizen. De moord zou een wraakactie zijn van de groep rond topcrimineel Ridouan Taghi, die in december in Dubai werd opgepakt.
Uit berichten van een van de verdachten blijkt volgens de rechtbank dat ze dachten dat het slachtoffer contact had gehad met de politie. De politie zou daardoor meerdere verdachten in een ander onderzoek hebben kunnen aanhouden. Die verdachten hadden eerder aankopen gedaan bij de spyshop, waar je onder meer gps-trackers en afluisterzenders kunt kopen.

'Met plezier'

Het slachtoffer is volgens de rechter om het leven gebracht om een boodschap af te geven aan de spyshop en andere leveranciers, dat ze zich niet moeten inlaten met de politie. De mannen uit Tiel en Muiden werkten daar 'met plezier' aan mee, zo bleek uit berichten die ze stuurden.
Het veroordeelde duo zou in nauw contact hebben gestaan met anderen personen die bij de moordaanslag betrokken waren, onder wie de vermoedelijke schutter. Die is nog altijd voortvluchtig.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!