Nieuws

Omwonenden weer thuis na 'vlekkeloze' ruiming V1 bij Wilp

De ruiming van de V1 vliegende bom uit de Tweede Wereldoorlog bij Wilp is zondag 'vlekkeloos' verlopen. Dat zegt burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst, waaronder Wilp valt. Ongeveer duizend mensen moesten door de ruiming de hele dag hun huis uit, maar zijn inmiddels weer thuis. © Omroep Gelderland
DEVENTER - De ruiming van de V1 vliegende bom uit de Tweede Wereldoorlog bij Wilp is zondag 'vlekkeloos' verlopen. Dat zegt burgemeester Jos Penninx van de gemeente Voorst, waaronder Wilp valt. Ongeveer duizend mensen moesten door de ruiming de hele dag hun huis uit, maar zijn inmiddels weer thuis.
Omwonenden moesten zondag al vroeg hun huis uit. Politie en medewerkers van Defensie controleerden of iedereen dat ook echt deed. 'Het is altijd even spannend of mensen ook echt weggaan', aldus Penninx. 'Maar iedereen is vertrokken, en iedereen straalde ook uit dat het nodig was.' De vorig jaar gevonden V1 had de springlading van de 935 kilo springstof nog aan boord én stond op scherp.

Onwillige ontsteker

Het onschadelijk maken van het wapentuig duurde wel wat langer dan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) van tevoren had bedacht. De tweede van twee ontstekers wilde niet meewerken, waardoor explosievenexperts en watersnijder moesten gebruiken om de boel los te maken.
Bekijk de beelden uit Wilp. De tekst gaat daaronder verder
Omwonenden weer thuis na 'vlekkeloze' ruiming V1 bij Wilp

'Leuk dagje'

Uiteindelijk konden de duizend omwonenden om 20.00 uur weer naar huis en werd de naastgelegen snelweg A1 om 21.00 uur weer vrijgegeven. Volgens Penninx vonden veel mensen het gedwongen dagje weg helemaal niet erg. 'Ik heb veel mensen gesproken die er leuk dagje van hebben gemaakt. We kijken daarom heel tevreden terug op deze dag.'
Defensie brengt de 935 kilo springstof later deze week tot ontploffing in de buurt van Lochem.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!