Nieuws

Wageningers betrokken bij vaccin tegen corona

De Wageningen Universiteit wordt betrokken bij het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. Dit vaccin moet binnen een jaar worden getest. Virologen in Wageningen gaan speciale eiwitten maken voor het vaccin. © ANP
WAGENINGEN - De Wageningen Universiteit wordt betrokken bij het ontwikkelen van een vaccin tegen het coronavirus. Dit vaccin moet binnen een jaar worden getest. Virologen in Wageningen gaan speciale eiwitten maken voor het vaccin.
Het consortium dat het vaccin ontwikkelt wordt geleid door een Deens bedrijf. Het krijgt hiervoor geld van de Europese Commissie.
Experts van de Wageningen Universiteit (WUR) hebben veel ervaring met het produceren van complexe eiwitten. Ze doen dit met een technologie die ook gebruikt wordt voor het vaccin tegen baarmoederhalskanker. Dat is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.

Eiwitten uit insectencellen

Bij de Wageningse aanpak worden de eiwitten gemaakt in insectencellen. Volgens de universiteit kunnen 'snel, veilig en grote hoeveelheden gemaakt worden'.
In het consortium worden verschillende prototypen voor het vaccin gemaakt. Het beste prototype wordt uiteindelijk doorontwikkeld. Die beslissing wordt naar verwachting in het najaar gemaakt.

Medewerker besmet

De universiteit maakte vrijdag bekend dat een medewerker positief is getest op het coronavirus. Volgens de WUR is er geen risico geweest op besmetting. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!