Nieuws

SP wil opnieuw Arnhems afvaldebat na 'draaikont-prijsvraag'

Afbeelding: Twitter VVD Arnhem
De SP wil opnieuw een debat om de invoering van diftar, het betalen per afvalzak, ter discussie te stellen in de Arnhemse gemeenteraad. Reden is onder meer de 'prijsvraag' die de VVD uitzette.
ARNHEM - De SP wil opnieuw een debat om de invoering van diftar, het betalen per afvalzak, ter discussie te stellen in de Arnhemse gemeenteraad. Reden is onder meer de 'prijsvraag' die de VVD uitzette.
'Welke politieke partij helpt Arnhem als eerste aan een meerderheid om het betalen per afvalzak te stoppen en de containers weer zonder pasje te openen?', vragen de liberalen via social media. De keuzemogelijkheden zijn één van hun drie coalitiepartners: GroenLinks, D66 of PvdA.
Deze partijen zijn voor invoering van diftar. Maar mocht één van hen van inzicht veranderen, dan helpt dat de tegenstanders aan een meerderheid.
Knipogend verloot de VVD een prullenbak van 60 liter onder de winnaars. Verwijzend naar het feit dat de openingen van de ondergrondse afvalcontainers in Arnhem momenteel worden verkleind van geschikt voor 60 liter naar 30 liter. Dat kan betekenen dat Arnhemmers een nieuwe prullenbak aan moeten schaffen die geschikt is voor 30-literzakken.

Ruim 2.500 handtekeningen

'Dus de VVD kan dit beleid niet uit gaan voeren', vindt SP'er Gerrie Elfrink. Naast de prijsvraag voor 'grootste diftar-draaikont' wijzen de socialisten op het gebrek aan draagvlak in de stad voor het betalen per afvalzak.
Een petitie die oproept tot een ander afvalsysteem werd sinds dinsdag ruim 2.500 keer getekend. Het nascheiden, waarbij het grootste deel van de afvalscheiding door de verwerker wordt gedaan en niet door de burger, wordt daarbij als alternatief aangedragen.
De SP wil van het college weten waarom zij nog niet heeft voorgesteld om onmiddellijk met de invoering van diftar te stoppen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.