Nieuws

Vuurwerkverbod in Nijmegen tijdens oud en nieuw

Liefhebbers van vuurwerk moeten komende jaarwisseling niet in Nijmegen zijn. De gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met een motie van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om het komende jaar het afsteken van vuurwerk totaal te verbieden in de Waalstad. © ANP
NIJMEGEN - Liefhebbers van vuurwerk moeten komende jaarwisseling niet in Nijmegen zijn. De gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met een motie van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om het komende jaar het afsteken van vuurwerk totaal te verbieden in de Waalstad.
De vuurwerkdiscussie liep al langere tijd in Nijmegen. Tegenstanders wezen voortdurend op de grote problemen tijdens Oud en Nieuw, zoals de vuurwerkslachtoffers en het geweld tegen hulpverleners.

Droevige avond

Nick de Graaf (VVD) noemde het een droevige avond, omdat een einde werd gemaakt aan een traditie waar veel mensen plezier aan beleven, alleen omdat GroenLinks en de Partij voor de Dieren er niet van houden.
'Waar houdt het op?', zo hield hij de raad voor. 'Vandaag verbieden we vuurwerk, straks terrasverwarmers en vervolgens de auto.'Ook Jean Paul Broeren (Stadspartij DNF) riep de partijen op om de Nijmegenaar niet de lol van het vuurwerk af te pakken.
De Graaf vroeg zich ook af welke specifieke problemen er nou zijn in Nijmegen die het rechtvaardigen om lokaal beleid te maken voor vuurwerk, nu de regering bezig is met zulk beleid. Ook Hans van Hooft (SP) vindt het onnodig op de troepen vooruit te lopen.

'Den Haag laat het afweten'

Maar volgens de ondertekenaars van de motie zijn de problemen met oudjaar inmiddels te groot en laat Den Haag het afweten wat betreft een algeheel vuurverbod. Daarom moet het nu maar lokaal geregeld worden.
Burgemeester Bruls is blij dat er gekozen wordt voor een algeheel verbod en niet voor het aanwijzen van bepaalde vuurwerkvrije zones, zoals afgelopen jaar. 'Want dat heeft weinig uitgehaald' zo zei hij.

Goed te handhaven

De Partij voor de Dieren pleitte vorig jaar voor zulke zones bij bijvoorbeeld kinderboerderijen. Alleen een totaalverbod is volgens de burgemeester goed handhaafbaar.
Bruls stelde nadrukkelijk dat er geen verbod komt op de verkoop van vuurwerk in Nijmegen, aangezien dat juridisch gezien niet kan. In de motie staat wel dat verkoop zo veel mogelijk ontmoedigd moet worden. Volgens Bruls is dat in de praktijk nauwelijks uit te voeren.