Gemeente Apeldoorn

Hoenderloo Groep sluit definitief haar deuren, vakbond woedend

Jeugdzorginstelling de Hoenderloo Groep gaat dicht. De knoop is dinsdagavond doorgehakt door het bestuur, in samenspraak met de Raad van Toezicht. Dat betekent na maanden van onzekerheid eindelijk duidelijkheid voor de ongeveer 170 jongeren die er nu nog verblijven. © Omroep Gelderland
HOENDERLOO - Jeugdzorginstelling de Hoenderloo Groep gaat dicht. De knoop is dinsdagavond doorgehakt door het bestuur, in samenspraak met de Raad van Toezicht. Dat betekent na maanden van onzekerheid eindelijk duidelijkheid voor de ongeveer 170 jongeren die er nu nog verblijven.
In een e-mail aan medewerkers wordt het besluit door bestuurder Karel Verweij toegelicht. Want voor de medewerkers betekent het dat hun werk ophoudt op de Hoenderloo Groep. Een deel ervan wordt begeleid naar ander werk.

Weglekkende miljoenen

Met het besluit komt een einde aan het bestaan van de instelling die al sinds medio 1850 bestond. Pluryn, waar de Hoenderloo Groep onder valt, zegt geen andere uitweg te zien, omdat de zorgorganisatie kampt met miljoenenverliezen. Die zouden vooral bij de jeugdzorg in Hoenderloo en de Kop van Deelen weglekken.
De jongeren die er nu nog verblijven, worden gefaseerd elders ondergebracht, maar waar is nog onduidelijk. In de zomer moet de Hoenderloo Groep helemaal dicht kunnen. Dat zal naar verwachting eind augustus zijn.
Pluryn gaat de komende tijd 80 tot 90 jeugdzorgplekken creëren voor open en gesloten jeugdzorg binnen de eigen organisatie. Er is een aantal instellingen waar dit kan, maar zij bieden nu (nog) niet de specialistische zorg die de Hoenderloo Groep onderscheidt, bleek onlangs.

Woedend

Pluryn heeft inmiddels een sociaal plan voor de zorgmedewerkers klaarliggen. Voor de medewerkers van de school op het terrein van de Hoenderloo Groep wordt nog onderhandeld met de vakbonden.
Voor docenten gelden andere voorwaarden dan voor de zorgmedewerkers. Waar die laatste groep veelal door kan binnen Pluryn, zal dit voor de docenten zeer waarschijnlijk niet gelden.
Vakbond FNV is woedend over de sluiting. FNV en werknemers willen dat sluiting wordt opgeschort en dat minister De Jonge samen met hen naar een beter scenario gaat kijken voor een doorstart van de Hoenderloo Groep.
Ook de ouders van de jongeren zijn kwaad en 'diep teleurgesteld', is te lezen in een persbericht.

Waarom?

Sinds het moment dat Pluryn het voornemen tot sluiting aankondigde eind vorig jaar, is er veel onzekerheid en ook boosheid bij ouders en medewerkers. Zij voelen zich in de steek gelaten en geloven niet dat de Hoenderloo Groep de reden is voor de grote verliezen.
Uit onderzoek van Follow the Money bleek dat de terreinen van de Hoenderloo Groep miljoenen kunnen opleveren, die de organisatie een boost geven om door te gaan. Pluryn ontkent dat dit de reden voor sluiting is. Ook zou de instelling lang niet zo verliesgevend zijn als wordt geschetst.