Nieuws

Het Lekkerste van Gelderland - Haantje Pik

Bak mee met Het Lekkerste van Gelderland! Iedere week staat een plaatselijke lekkernij centraal, die wordt gebakken door drie thuisbakkers. Het winnende recept voor Barneveld vind je hier.
Bak mee met Het Lekkerste van Gelderland! Iedere week staat een plaatselijke lekkernij centraal, die wordt gebakken door drie thuisbakkers. Het winnende recept voor Barneveld vind je hier.

Ingrediënten

500 gram (bij voorkeur Zeeuwse) bloem
1 zakje droge gist of 25 gram verse gist
1 schepje suiker
250 ml handwarme melk
80 gram rietsuiker
1 tl zout
100 gram boter (net gesmolten, maar niet warm)
150 gram lichte basterdsuiker
3 el gemalen kaneel
100 ml melk
klontje boter
1 el suiker (verwarmd, voor het besprenkelen)

Nora's recept voor Haantje Pik

Doe de gist in ongeveer 100 tot 150ml lauwwarme melk met een schepje suiker erin. Laat de gist opkomen. Zeef de bloem in een beslagkom. Giet het zout langs de rand erbij en vervolgens het gist-melk mengsel. Werk die door de bloem en voeg langzaam al roerend de rest van de melk erbij. Voeg dan de gesmolten boter, de rietsuiker, de helft van het kaneel erbij en kneed alles door elkaar zodat er een goed (licht plakkerig) deeg ontstaat. Dek de beslagkom af met een doek en laat het deeg minstens een kwartier voorrijzen.
Kneed het deeg daarna een kwartier op een licht met olie ingevet aanrecht. Veeg de beslagkom goed leeg en kwast deze ook in met wat olie. Doe het deeg in de beslagkom en laat het afgedekt op een lauwwarme plek minimaal een uur rijzen. Het volume moet in die tijd zeker meer dan verdubbeld zijn.
Meng de lichte basterdsuiker met de rest van het kaneel. Strooi hiervan 2/3 op je werkvlak. Verdeel het deeg in tien delen en rol deze door de suiker uit tot lange strengen. Zorg dat het deeg overal met de kaneelsuiker bedekt is. Vorm die strengen tot een soort haantje.
Leg de haantjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Houd er rekening mee dat de haantjes nog gaan groeien tijdens het narijzen en bakken. Laat de haantjes weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een half uur narijzen. Niet veel langer, want dan raken de haantjes hun vorm kwijt.
Verwarm de oven voor op 220°c.
Bestrooi de haantjes net voor het bakken nog met de rest van de kaneel/basterdsuiker en bak de broodjes in 6 tot 8 minuten gaar. Haal 1 tot 2 minuten voordat ze klaar zijn de haantjes uit de oven en besprenkel ze met het hete mengsel van melk, roomboter en suiker. Zet terug in de oven voor de rest van de baktijd.
Haal de broodjes uit de oven en laat ze niet te veel afkoelen. Dit kan beter in een grote plastic bak. Zo blijven ze heel lekker klef en plakkerig.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!