Nieuws

Vervuiling door biomassacentrale Ede, ondernemers eisen schadevergoeding

De houthandel in Ede en de biomassacentrale.
Een houthandel aan de Dwarsweg in Ede eist geld van het Warmtebedrijf. De naastgelegen biomassacentrale zou permanente schade aan houtmateriaal hebben veroorzaakt en de onderneming wil die vergoed hebben. © Omroep Gelderland
EDE - Een houthandel aan de Dwarsweg in Ede eist geld van het Warmtebedrijf. De naastgelegen biomassacentrale zou permanente schade aan houtmateriaal hebben veroorzaakt en de onderneming wil die vergoed hebben.
In november vorig jaar kwamen er 'schilfers' op het hout terecht dat buiten staat, legt een medewerker uit. De kleur ervan trok in het hout. Dat was kort na een onderhoudsbeurt aan de biomassa-installaties. 
Hoe groot de schade precies is, wil het bedrijf niet zeggen. Er lopen nog gesprekken met de eigenaar van de biomassacentrale. Het bedrijf geeft aan nog steeds last te hebben van luchtvervuiling. 

'Autozaak ook schade'

Ook het autobedrijf naast de biomassacentrale aan de Dwarsweg zou schade opgelopen hebben en met het Warmtebedrijf Ede in gesprek zijn over een vergoeding. Het gaat volgens ingewijden om schade aan occasions die buiten stonden. De directie van het autobedrijf was niet beschikbaar voor commentaar. 
Warmtebedrijf Ede heeft woensdagavond gereageerd. 'Bij ons is het bekend dat drie bedrijven overlast hebben gemeld waarvan twee bij de Dwarsweg', zegt een woordvoerder. Of dat de autozaak en de houthandel zijn, wil hij niet zeggen.

Geen schade vergoed

Het energiebedrijf heeft nog geen schade vergoed. In één geval is wel iets van schade vastgesteld, maar 'tot op heden is er geen grond voor schadevergoeding', meldt een woordvoerder. Er zou bij het verwisselen van een container een kleine hoeveelheid stof op het erf van de buren terecht zijn gekomen. Het warmtebedrijf heeft maatregelen genomen om dit te voorkomen. 
'Bij een tweede geval is onomstotelijk vastgesteld dat de overlast niet van de energie-installatie komt, maar van verkeersuitstoot, mogelijk de naastgelegen A30', zegt een woordvoerder. En bij één bedrijf loopt het onderzoek nog. 'Als duidelijk is dat de oorzaak bij de energiecentrale ligt, zullen we zeker onze verantwoordelijkheid nemen.'
Overigens benadrukt de woordvoerder dat de uitstoot van CO2, stikstof en stof tijdens alle drie de incidenten niet boven de wettelijke normen zijn uitgekomen. 'En de 'rook' die visueel wordt waargenomen is altijd waterdamp.' 

Biomassacentrales onder vuur

De schademeldingen komen op het moment dat er veel onrust is over de Edese biomassacentrales. Vorige maand bleek dat er problemen zijn geweest met de centrale aan de Knuttelweg. Daar was met te nat hout gestookt, waardoor er veel vieze rook vrijkwam. 
Johan Vollenbroek van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment bemoeit zich inmiddels met de biomassacentrales in Ede. Volgens hem zijn alle drie de stooklocaties een gevaar voor de volksgezondheid, hoewel de gemeente zegt dat ze voldoen aan alle wettelijke normen.

'Emissie-normen zijn krom'

De normen zijn krom, vindt Vollenbroek. De twee centrales aan Geerweg en de Dwarsweg hebben ieder twee installaties met een gezamenlijk vermogen van meer dan 5 megawatt, maar worden technisch gerekend als vier kleine centrales met een vermogen van minder dan 5 megawatt. Daardoor mogen ze vier keer zoveel stof en bijna twee keer zoveel stikstofoxide uitstoten. 
Vollenbroek zet bovendien vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de emissiemetingen. De Edese toezichthouder, Omgevingsdienst De Vallei, laat in een reactie weten de huidige metingen te vertrouwen. 'Deze metingen worden verricht door SGS Nederland, een onafhankelijk gespecialiseerd en geaccrediteerd meetbureau', zegt een woordvoerder.

'Op foto’s zijn vette stofwolken te zien'

De milieuactivist wil dat de gemeente Ede maatregelen neemt om de uitstoot bij biomassacentrales te verminderen. Hij had al een zogenoemd 'handhavingsverzoek' voor twee centrales ingediend. Deze week kwam daar eenzelfde verzoek voor de biomassacentrale aan de Knuttelweg bij. 
'Die centrale mag maar weinig NOx (mono-stikstofoxiden) uitstoten op grond van de natuurvergunning', zegt hij. Er zijn nog geen cijfers over deze nieuwste biomassalocatie in Ede bekend, maar dat is volgens Vollenbroek ook niet nodig. 'Op foto’s zijn vette stofwolken te zien. Dan heb je geen stofmeter nodig om te weten dat de stofnorm wordt overschreden.'

Transparanter over biomassa

De biomassadiscussie heeft ook de politiek bereikt. De gemeenteraad vindt dat Ede veel transparanter moet zijn over wat er bij de biomassacentrales gebeurt.
Inmiddels heeft Warmtebedrijf Ede beterschap beloofd. In een paginagrote advertentie in de lokale krant, beloofde het energiebedrijf rapporten openbaar te maken en in maart drie keer open huis te houden in de biomassacentrale aan de Geerweg in Ede. De data zijn: zaterdag 7, 14 en 21 maart. 
De gemeente organiseert binnenkort een informatiebijeenkomst over biomassa. Daarvoor wordt ook milieu-activist Vollenbroek uitgenodigd. De bijeenkomst is waarschijnlijk op 28 mei, laat een gemeentewoordvoerder weten. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.