Nieuws

Het Lekkerste van Gelderland - Gelderse Verleiding

Bak mee met Het Lekkerste van Gelderland! Iedere week staat een plaatselijke lekkernij centraal, die wordt gebakken door drie thuisbakkers. Het winnende recept voor Ede vind je hier.
Bak mee met Het Lekkerste van Gelderland! Iedere week staat een plaatselijke lekkernij centraal, die wordt gebakken door drie thuisbakkers. Het winnende recept voor Ede vind je hier.

Ingrediënten

Voordeeg
28 ml lauwe melk
28 gram bloem
13 gram droge gist
Briochedeeg
245 gram bloem
6 gram zout
1 tl kaneel
17 gram basterdsuiker
16 gram kristalsuiker
3 eieren
165 gram roomboter
100 gram rozijnen
100 gram walnoten (gehakt)
2 zakjes espressopoeder
Zwitserse room
250 ml volle melk
1 vanillestokje
3 eidooiers
50 gram suiker
1,5 el maïzena
200 ml slagroom minimaal 35 % vet.

Johans recept voor de Gelderse Verleiding

Verwarm de melk handwarm en doe deze vervolgens met de bloem en de droge gist in de mengkom. Draai tot er een klompje deeg ontstaat, gebruik hiervoor bisschophaken. Kneed eventueel na met de hand tot een mooie bol.
Voeg de bloem, kaneel, beide suikers, eieren en het zout toe aan het voordeeg. Maak het espressopoeder aan met 3 el warm water en voeg dit toe. Laat dit mengsel 15 minuten draaien, gebruik hiervoor de bisschophaken. Voeg daarna in delen de boter toe en laat draaien totdat de boter volledig is opgenomen.
Vet een bakje in met olie, leg het deeg hierin en zet dit in de koelkast voor minimaal 8 uur. Voeg na het koelen de gehakte walnoten en rozijnen toe en kneed dat door het koude deeg. Zorg dat je deze ingrediënten mooi verdeeld. Maak daarna 15 tot 20 bolletjes deeg en leg deze op een ingevette bakplaat. Tip: vet je handen in met olie zodat het deeg niet plakt. Gebruik liever geen bloem omdat het deeg dan droger wordt. Dek de bakplaat af met folie en laat minimaal 70 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°c. Bestrijk de broodjes met een losgeklopt ei voor de glans. Doe ze vervolgens 20-25 minuten in de oven. Smeer de broodjes als ze uit de oven komen af met gesmolten roomboter. Strooi wat suiker en kaneel eroverheen.
Verwarm de melk in een pan. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Laat dat met het stokje in de melk minimaal 10 minuten trekken, laat het mengsel niet koken. Haal het stokje uit de melk.
Klop 3 eierdooiers met de suiker en maïzena met de hand in 1 minuut luchtig en schenk dit bij de melk. Blijf goed roeren tot het kookt. Schenk het mengsel in een kom en leg een stukje plasticfolie op het mengsel om velvorming te voorkomen. Laat dit afkoelen en zet weg in de koelkast. Klop de slagroom stijf en zoet deze naar eigen smaak. Haal het roommengsel uit de koelkast en klop deze even goed door zodat er geen klontjes inzitten. Meng dan met een spatel de slagroom hierdoorheen tot een mooi egaal mengsel. Snijd de broodjes doormidden en schep deze Zwitserse room er ruim op.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!